Greenpeace alerta dels perills amagats a les videoconsoles

Videoconsoles perillosesFrancesc Ràfols
Un estudi de l’organització ecologista detecta substàncies perilloses en aparells electrònics de les empreses Sony, Microsoft i Nintendo. L’entitat reclama que s’utilitzin en la fabricació materials innocus per a la salut de les persones, informa El Triangle.

Les videoconsoles Nintendo Wii, Sony Playstation 3 Elite i Microsoft Xbox 360 contenen materials perillosos, segons assegura l’organització ecologista Greenpeace. Aquesta entitat ha fet públic un informe, titulat Jugant brut, en el qual analitza diversos models d’aquesta gamma d’aparells electrònics i ha detectat que aquests tres esmentats, fabricats per tres de les empreses capdavanteres del sector, contenen substàncies potencialment tòxiques com PVC, ftalats, beril·li i brom. La portaveu a Espanya de la campanya de contaminació de Greenpeace, Sara del Río, explica que actualment hi ha alternatives més sostenibles i que no faria falta recórrer a aquests elements tòxics.

Un dels problemes principals que hi ha, segons les queixes ecologistes, és que les videoconsoles no estan catalogades com a joguines, circumstància que obligaria els fabricants a complir una normativa més rigorosa. Del Río reclama que «si es tracta de substàncies que són prohibides en les joguines, també ho haurien de ser en la resta d’aparells electrònics». De fet, es tracta d’aparells molt utilitzats pels infants. La portaveu de Greenpeace recorda que una simple samarreta que porti substàncies prohibides en joguines «pot ser utilitzada per un nen que a vegades se la posa a la boca i tot».

Rànquing verd
El cas és que hi ha al mercat videoconsoles que no tenen aquesta perillositat. L’entitat ecologista sol fer periòdicament un rànquing verd de les empreses fabricants d’aparells electrònics. A l’hora de fer la llista, Greenpeace analitza les substàncies químiques incorporades en el procés de producció i els sistemes dels quals s’han dotat per eliminar els residus que generen. En aquest estudi sobre videoconsoles s’afirma que «l’ús de materials i substàncies químiques perilloses en productes electrònics és molt comú». Sara del Río hi afegeix que arran dels informes anuals «hi ha algunes empreses que s’han espavilat i han començat a prescindir d’aquests components més perillosos i, per tant, en el terreny de les videoconsoles, haurien de fer el mateix». Aquestes modificacions, a més, no requeririen una gran inversió a les empreses. Els materials ja són al mercat i els processos de fabricació no experimentarien grans alteracions.

Fa prop d’un any va entrar en vigor la normativa europea REACH, per regular la contaminació provocada per substàncies químiques. Finalment no va ser tan estricta com els ecologistes haurien volgut, però estableix clarament el principi de substitució en les polítiques de fabricació d’aparells electrònics, siguin del tipus que siguin. Greenpeace vol que això sigui norma d’obligat compliment.

Amenaces per al sexe, pulmons, sistema nerviós…
L’informe Joc brut ha estat fet per Kevin Brigden, David Santillo i Paul Johnston, membres del Laboratori d’Investigació de Greenpeace, a la Universitat d’Exeter, al Regne Unit. El treball alerta especialment de la presència de PVC, ftalats, beril·li i compostos del brom. Els ftalats són uns additius que s’utilitzen principalment en plàstics i altres productes per fer-los més suaus i flexibles. Sara del Río explica que «estan catalogats com a substàncies tòxiques i poden afectar la reproducció». Solen ser un dels components de les carcasses. El desgast dels aparells fa que es desprengui i sigui en l’aire de l’habitacle on hi ha la videoconsola.

Els compostos bromats –fins a l’1% de la composició total de materials– solen emprar-se com a retardants de la flama. La seva presència a l’organisme pot provocar alteracions en el sistema nerviós i danyar també alguns òrgans. Amb relació al beril·li, a l’estudi s’afirma que la presència d’aliatges en aparells Sony i Microsoft és preocupant. No obstant això, tot i «el reconegut perill que suposa per a la natura aquest element», la normativa europea no el regula. Els PVC s’utilitzen en el revestiment de cables.

eldebat.cat (2.06.2008)

Sé el primero en comentar en «Greenpeace alerta dels perills amagats a les videoconsoles»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »