Per la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Visca la 3ª República.

logo Coordinadora 14A

Leer version en castellano

El proper 19 de juny farà un any de la coronació “exprés” de Felip VI, després d’un llarg període de descrèdit de la institució monàrquica ocasionat per safaris, operacions de maluc, imputacions familiars, inoportunes memòries de polítics, i fotogèniques empresàries aristòcrates espavilades, que havia dilapidat el capital polític acumulat per l’anterior rei Joan Carles des dels ja llunyans temps de la Transició.

Aquells dies, vam ser un munt els qui vam sortim als carrers i places per reclamar que l’abdicació del ciutadà Joan Carles –que havia estat designat Cap de l’Estat no per la voluntat popular, sinó per de la d’un dictador assassí i colpista– donés pas a un canvi real i radicalment democràtic en les estructures de l’estat espanyol.

Durant les últimes dècades, la monarquia ha estat un dels puntals del sistema bipartidista, d’alternança sense alternatives, que ha buidat de contingut els drets socials reconeguts a la Constitució de 1978, que ha ignorat la voluntat popular en qüestions clau, i que ha devaluat la noció mateixa de democràcia, generant la desafecció política d’amplis sectors de la ciutadania.

La monarquia, a més a més –i independentment de la popularitat, més gran o més petita, que pugui tenir en un moment donat la persona que en concret la representi–, és ella mateixa una institució de caràcter profundament antidemocràtic, basada en una anacrònica confusió del àmbits públic i privat que és pròpia de l’Edat Mitjana, i que significa l’apropiació patrimonial de la més alta institució de l’Estat per part d’un petit grup de privilegiats que la retenen, únicament, gràcies als seus vincles matrimonials i de sang. I la república de ciutadans lliures i iguals és l’única que pot garantir que ningú, per raó del seu naixement, fortuna o posició social, ostenti privilegis polítics, econòmics, socials o legals per sobre de tota la resta de la població.

És per això que reivindiquem un Procés Constituent cap a la 3ª República Espanyola, que aprofundeixi en una democràcia política i social en què el vot de tothom valgui el mateix, independentment del lloc d’origen o residència, i en què estiguin plenament garantits els dret al treball, a l’habitatge, a la sanitat i a l’educació.

Volem una 3ª República en què el concepte de democràcia inclogui el de la funció social de la propietat, que ha d’estar sotmesa a l’interès comú. I on sigui possible aprofundir en una economia col•laborativa que garanteixi la cobertura de les necessitats bàsiques i la igualtat d’accés als serveis fonamentals per part de tota la ciutadania, enfront de la lògica egoista i miop del benefici empresarial.

Avui cal sortir als carrers perquè aquesta reivindicació comenci a materialitzar-se. El cansament amb les velles formes del poder no pot quedar-se només en un canvi de gestors que no afecti a l’estructura mateixa del sistema.

Avui, més que mai, la reivindicació de la 3ª República va més enllà de la mera substitució d’un rei per un president electe. Però aquest és un primer pas necessari cap a l’assoliment d’una societat més justa.

Per això us convoquem, a tots i totes, a manifestar-nos plegats el proper dijous, 18 de juny, a les 19:00, amb les nostres banderes tricolors republicanes a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona per reivindicar l’obertura d’un Procés Constituent cap a la 3ª República.

Visca la III República!
Barcelona, 14 de juny de 2015

Sé el primero en comentar en «Per la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Visca la 3ª República.»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »