El passat 1 de març entitats gitanes i no gitanes van retre homenatge a Antonio Machado i el seu llegat poètic, social, humanista i republicà a la localitat francesa de Collioure.

foto del actoSegurament a tots ens sonarà la famosa saeta d’Antonio Machado popularitzada per Joan Manel Serrat i versionada, més tard, per Camarón de la Isla. Freqüentment els cantaors gitanos recorren a les lletres dels grans poetes, lletres en què artistes gitanos veuen reconeguts els seus sentiments i els hi posen música per poder expressar-los. Antonio Machado, juntament amb el seu pare i el seu germà, van ser escriptors que van apropar-se a l’univers gitano i van intentar recollir la seva idiosincràsia a finals del segle XIX i principis del XX.

Per aquest motiu, diverses entitats de l’àmbit social i cultural, entre les quals es trobaven l’Associació Gitana de Pineda de Mar, el Centre Gitano de Recerca de Lloret i l’Associació Gitana Rom i Romí de Badalona van organitzar un homenatge a Antonio Machado i el seu llegat poètic, social, humanista i republicà a Collioure, ciutat on descansen les restes del poeta.

Durant l’homenatge es va ressaltar la figura de Machado molt més enllà de la seva faceta com a escriptor, ressaltant la seva lluita pels valors republicans: llibertat, igualtat i fraternitat. Valors que, Pedro Fernández, president de l’associació Alternativa Ciudadana Progresista, va reclamar com a necessaris per a l’avanç de la societat, recordant que en situacions de tensió econòmica com l’actual, «es busca diferenciar a un col·lectiu enfront de la resta, justificar la seva exclusió, deixar-los fora del repartiment, i sobre culpabilitzar d’haver arribat a aquesta situació «.

En l’acte, al qual van assistir un centenar de persones, es va recordar a Antonio Machado llegint i cantant la seva obra, a més de recitar i cantar la poesia d’altres artistes i escriptors amb qui Machado compartia valors, com ara Federico García Lorca, Rafael Alberti o Miguel Hernández. Artistes, tots ells, en els que lo gitano i lo flamenc ha estat molt present en la seva obra. A aquest respecte, Antonio Canillas, president de l’Associació Gitana de Pineda de mar, considera que «els gitanos hem de conservar el llegat de Machado i tots aquests poetes andalusos que amb la seva obra poètica i literària van deixar constància de l’aportació dels gitanos a la cultura, flamenca, andalusa i universal. «

Sé el primero en comentar en «El passat 1 de març entitats gitanes i no gitanes van retre homenatge a Antonio Machado i el seu llegat poètic, social, humanista i republicà a la localitat francesa de Collioure.»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »