Oriol Pujol no hi sent i calla sobre la corrupció

Mas i Pujol... corrupció

Es voldria evitar parlar-ne en el debat electoral

Stop corrupciónAlfons Quintà.- “Si en el debat electoral surt el tema de la corrupció ¿què hem de dir?”, va preguntar a Oriol Pujol un agosarat parlamentari de CiU, en una magna reunió de tots els diputats de CiU. Ai las, encara no n’ha obtingut cap resposta. Oriol Pujol va fer veure que ni ho sentia, malgrat que la qüestió va ser plantejada explícitament i en un bon to de veu.

El significatiu silenci es va produir dijous passat a la impressionant seu central de CDC al carrer de Còrsega de Barcelona. Hi havien estat convocats tots els diputats de CiU, tant els de les Corts espanyoles com els del parlament català. Pràcticament no hi havia absències. Presidia la trobada el secretari general de CDC, Oriol Pujol.

Campanya només presidencialista
Pujol fill va exposar fets cabdals. Digué que la campanya dels comicis del 25 de novembre serà molt presidencialista, és a dir, centrada només en la persona d’Artur Mas. No hi haurà cartells amb fotografies dels caps de llista de les quatre circumscripcions, sinó només de Mas. És un fet inèdit. Això pot implicar una marginació d’UDC.

Oriol Pujol també va dir que els candidats no havien de dur a terme massa intervencions personals, sinó que s’havia donat preeminència a la persona de Mas. No hi va haver precisions polítiques, cosa que lliga amb un fet insòlit i sense precedents. Que, malgrat la proximitat dels comicis, la direcció no hagi emès cap ‘Argumentari!’ des de l’11-S. Ha estat un període d’una immensa frenesia, acompanyada de grans capgirells. De fet, més que mai des de la Transició.

Desaparició dels ‘Argumentari!’
Els ‘Argumentari!’ són importants consignes escrites, en forma de petit diari que porta aquest nom, destinades a quadres i militants de CDC. Eldebat.cat en revelà la seva existència i en reproduí alguns, en particular un immediatament anterior a la manifestació de l’11-S. Contenia instruccions precises que es van incomplir espectacularment. És un document cabdal per entendre les lluites de clans interns que van portar a l’actual i extrema radicalització estatista del President Mas.

Quadres de CDC han expressat a aquest diari que la no difusió de cap ‘Argumentari!’ acredita la continua improvisació del partit. “Ara –digué una font– hi ha una calma que havia estat absent durant mesos, si bé, de fet, només es tracta d’una vetlla d’armes. L’endemà mateix de les eleccions es tornarà a la situació anterior”.

Una altra font afegí, separadament, que Jordi Pujol també està recomposant la seva estratègia. Com va revelar aquest diari, i es va confirmar després per una confessió del propi expresident a un seu amic personal, Pujol pare volia fer una declaració solemne a inicis del present mes. Volia manifestar que abandonava la política activa, si bé la pròpia manifestació era senyal de tot el contrari. Ara no se’n sap ni gall ni gallina, malgrat que fou una decisió ferma i ben confirmada.

La corrupció, planejant damunt la campanya
Totes les fonts fan planejar sobre la campanya el tema de la corrupció. “De sobte –afirmà una divertida font amb decennis de militància– es pot córrer el teló i aparèixer un jutge o un fiscal que, com en Llufa en ‘Els Pastorets’, trobi una cua de diable corrupte a algun dirigent de molt primera fila. Llavors, tot donaria un tomb”.

Resulta obvi recordar que Josep Prat i Carles Manté, protagonistes de l’immens escàndol Innova, estan citats a declarar al jutjat número u de Reus, el 23 de novembre, és a dir 48 hores abans dels comicis.

Cal afegir que dues hores abans també compareixeran, no pas com a possibles imputats, sinó com dignes autors d’un informe que va donar una clara dimensió penal al tema, el secretari general i l’interventor de l’ajuntament de Reus. Són dues persones molt professionals i també fidels al secret que afecta les seves funcions. Ara bé, l’obligació de reserva desapareix davant de l’activitat investigadora i sancionadora del jutge. Per tant, es pot obrir, en l’ordre criminal, una immensa caixa de Pandora. El seu abast avui és impredictible.

Casos Palau i ITV, a més d’Innova
Les fonts donen més importància –potser erròniament– al que pugui passar en el cas Palau i en el de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Respecte a les eleccions és evident que una imputació d’Oriol Pujol en el tema de la ITV seria de gran importància.

Queda clar que la pregunta del benemèrit diputat de CiU respecte a què han de dir els candidats convergents sobre el tema de la corrupció era, en teoria, molt pertinent. En la pràctica, i per desgràcia, potser no ho sigui tant, perquè és palès que el PSC, el PP i ERC no sembla que tinguin cap interès d’anar pel camí de la lluita contra la corrupció, o de fer-ho amb la profunditat i el rigor que caldrien. Pot haver-hi un ampli i ben compartit teulat de vidre.

En tot cas, la posició del PSC , o la seva absència, o el mer silenci, en temes tan importants com Innova, Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu, privatització brutal de l’Hospital Clínic de Barcelona i Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, mostra que el, per ara, principal partit de l’oposició no vol aprofitar el flanc dèbil de la corrupció. Qualsevol notari en podria donar fe.

Pobre diputat de CiU
Potser tot plegat acabi afectant negativament la carrera política del potser ingenu diputat. Es va imaginar que Catalunya és un país normal, on cal debatre del que interessa a la ciutadania, com és la lluita contra la corrupció. Ho acrediten totes les enquestes.

Pel que fa a les orelles tapades d’Oriol Pujol cal ser-ne menys generós. Precisament perquè el seu nom ha estat reiteradament citat en casos de presumpta corrupció, hagués hagut de respondre la pregunta –que sens dubte va sentir clarament, com les diverses fonts presents que me’n informen– dient-ne alguna cosa. En no fer-ho és lícit intuir que no té elements de defensa atractius. Preferiria posar el cap sota l’ala, d’on surt periòdicament per participar en campionats d’atzagaiades.

De fet, pots ser acusat de traïdor pel mer fet de recordar coses evidents, que només serien puntetes d’immensos icebergs. Alguns mals bitxos creuen que la cabòria de la independència no pot ser pertorbada per una cosa segurament més tangible, com les embutxacades de partits i de polítics. Per tant, com derrotar l’enfollida estatista sense parlar de realitats més crues i tangibles? Hi ha algú que ho vulgui i pugui fer?

eldebat.cat (9.10.2012)

Sé el primero en comentar en «Oriol Pujol no hi sent i calla sobre la corrupció»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »