La Generalitat demanarà el rescat i una bestreta per afrontar els pagaments d’agost i evitar el col·lapse

Mas (CiU) y Camacho (PP)

Mas no anirà a la manifestació de la Diada per no trencar ponts amb el PP

Toni Bolaño.- Les aigües baixen mogudes a Catalunya. Fins i tot turbulentes. La Vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha marcat una posició centrada en el Govern d’Artur Mas i se li han tirat al damunt. Primer, per dir que ara no toquen manifestacions independentistes sinó que toca afrontar una dura negociació sobre el pacte fiscal amb el Govern central. Segon, per defensar que el Govern no ha d’assistir a la manifestació de l’11 de setembre, la Diada Nacional de Catalunya. Tercer, per afirmar, sense massa pèls a la llengua, que el 28 d’Agost la Generalitat sol·licitarà el rescat de l’Estat, o sigui, Catalunya demanarà diners al Fons de Liquiditat Autonòmica.

El temps pot donar-li la raó a Joana Ortega. Encara que alguns membres del Govern s’hagin plantejat, a títol individual diuen, que l’executiu ha d’assistir a la manifestació de l’11 de setembre -l’últim d’ells, Ferran Mascarell-, convocada per l’Assemblea Nacional de Catalunya de perfil totalment independentista, el president Mas ja ha fet saber que no assistirà a la manifestació.

Segons fonts de la Generalitat, el president no anirà per diversos motius. En primer lloc, perquè no s’entendria que demanés una reunió amb Rajoy per iniciar les negociacions del pacte fiscal al mateix temps que, com a President de la Generalitat, presideixi una manifestació que ho dóna per mort i que vol trencar el pacte constitucional advocant per la secessió de Catalunya. Aquestes mateixes fonts, apunten que Mas tornarà a defensar una manifestació que sigui un clam pel pacte fiscal i per un millor finançament de Catalunya, però s’allunyarà de les màximes independentistes que, amb seguretat, regnaran al carrer.

A més, Artur Mas –igual que Joana Ortega- és conscient de la delicada situació de les arques del Govern català. El dia 28, l’executiu de Mas demanarà el rescat del Fons de Liquiditat Autonòmica. Però, a més, espera una bestreta immediata per part del Govern de Rajoy per poder pagar als proveïdors que no cobren des de juliol el concert amb la Generalitat: els hospitals i els centres d’atenció social. No es tracta només de rebre diners del govern central a mitjà termini, es tracta de rebre fons de forma immediata per fer pagaments urgents. Necessitat obliga, segurament, però segons fonts ben informades del Govern «seria suïcida que el Govern es posi al capdavant d’una manifestació independentista que la seva primera repercussió seria deixar a peus dels cavalls al Govern i augmentaria el cabreig en els sectors afectats». Aquestes fonts són contundents en les seves afirmacions. «O el Govern central fa un avançament o no podrem pagar. Fins i tot es podria emprar, una altra vegada, les nòmines dels funcionaris per afrontar els pagaments més peremptoris».

Més retallades
També Artur Mas està valorant un escenari que s’obrirà en breu per justificar la seva no assistència a la manifestació. El President català no vol trencar totalment les amarres amb el PP català perquè a l’inici del curs polític haurà de negociar uns pressupostos que contemplaran més retallades. Mas sap que pot comptar, per tirar-los endavant, amb Alicia Sánchez-Camacho, però no té tant clar que l’Esquerra Republicana d’Oriol Junqueras li dóni suport en aquest repte. Per això, les fonts consultades del Govern català consideren «irresponsable que Felip Puig es deixi portar per l’onada independentista que es forma sempre abans de l’11 de setembre». No té lògica, afirmen, que «el Conseller d’Interior escalfi una manifestació que s’allunya dels objectius del Govern i respon més als interessos d’Esquerra o Solidaritat».

Fonts de la Federació Nacionalista veuen amb escepticisme el paper protagonista del conseller Puig en tota aquesta polèmica, que està posant en el tall de la navalla a l’Executiu de Mas «que ja té bastants fronts oberts». Aquestes mateixes fonts han manifestat a eldebat.cat que «el protagonisme de Puig està molt relacionat amb la situació interna de CDC i els problemes del secretari general, Oriol Pujol». El màxim dirigent del partit s’ha vist involucrat en les últimes setmanes en la trama catalana del cas Campeón que el vincula, presumptament, a l’adjudicació de les ITV a Catalunya i s’ha vist obligat a donar explicacions sobre el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música que, de moment, li ha costat dipositar més de tres milions d’euros de fiança al partit nacionalista. Amb la seva posició, Felip Puig «s’està postulant en el si del partit davant la debilitat d’Oriol Pujol» i per «marcar posició amb Mas, de qui s’ha distanciat en els últims mesos».

Aquestes mateixes fonts no amaguen el seu malestar quan afirmen que «Puig incita a una manifestació a la qual ell mateix no anirà perquè estarà encarregat del dispositiu de seguretat. Un dispositiu que no podria garantir la seguretat del President si aquest anés a la manifestació». Un motiu més perquè Artur Mes es desmarqui dels sectors més independentistes del seu partit i de la societat catalana.

eldebat.cat (20.08.2012)

Sé el primero en comentar en «La Generalitat demanarà el rescat i una bestreta per afrontar els pagaments d’agost i evitar el col·lapse»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »