Pujol justifica per primer cop una independència unilateral

Pujol, en una imatge d'arxiu

«No hi ha cap independència que s’hagi proclamat ni per unanimitat ni per una majoria aclaparadora»

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha justificat per primera vegada una possible declaració d’independència unilateral per part de Catalunya. «No hi ha cap independència que s’hagi proclamat ni per unanimitat ni per una majoria aclaparadora», ha recordat.

Pujol, en l’editorial del darrer butlletí de del Centre d’Estudis Jordi Pujol, afirma que «no seria fàcil aconseguir l’àmplia majoria social que requereix una proclamació d’independència. I segur que d’entrada no hi hauria unanimitat. Però és que no hi ha cap independència que s’hagi proclamat ni per unanimitat ni, normalment, per una majoria aclaparadora».

«Hi ha independències recents d’Europa que s’han proclamat amb menys del seixanta per cent dels vots. I fa quinze o vint anys la del Quebec s’hauria proclamat –la llei ho permetia– amb una majoria simple del cinquanta per cent (però els independentistes es varen quedar just per sota del cinquanta per cent dels votants). O sia que sí que és veritat que aconseguir la independència és molt difícil», afegeix.

L’expresident considera que «en el cas de Catalunya, tal com estan les coses, el més difícil de tot és sobreviure com a país, amb personalitat pròpia i amb estructures socials positives en les condicions polítiques i institucionals, econòmiques i financeres que ens imposen. I també seria impossible, en aquestes condicions, mantenir la nostra identitat».

«El que Espanya vol i vol imposar és la residualització de Catalunya. El seu gradual esborrament. La seva pèrdua d’identitat i de capacitat de construir una societat de qualitat per a tots els seus ciutadans. Una evolució que ara creu que pot accelerar. I és el que fa», assegura.

També explica que «vol fer impossible que Catalunya estigui en condicions de construir una societat de qualitat i de mantenir la seva identitat. És a dir, vol fer impossible la Catalunya que molts catalans volem, que volem molts dels set milions de catalans que som».

«Arribats a aquest punt s’entén que hi hagi un creixent estat d’opinió favorable a la independència. Que és difícil, però no més que la supervivència de Catalunya a l’Espanya que es va dibuixant. I que té l’avantatge que el camí que es fa –poc o molt, parcial o total i definitiu– no es fa en la direcció de l’esborrament, sinó en el de l’afirmació», conclou.

e-notícies (13.06.2012)

Sé el primero en comentar en «Pujol justifica per primer cop una independència unilateral»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »