Toni Soler reivindica el bilingüisme

Article de Toni Soler a Ara 

«No podem tractar el castellà com una cosa forastera» 

El periodista Toni Soler, en un article a l’Ara, considera que «el castellà serà sempre més una llengua de Catalunya, i en una situació diferenciada i preferent, no pas dissolt en un magma plurilingüe amb l’urdú, l’amazic i l’italià, com pretenen alguns».

«No podem tractar el castellà com una cosa forastera, tot just la llengua dels veïns opressors, perquè el castellà també és una llengua parlada arreu del món i a més és la llengua materna de la meitat dels nascuts a Catalunya», recorda.

Per a Soler «això ha de tenir conseqüències legals i socials. Qualsevol altre plantejament, ens agradi més o menys, no és realista. Ara bé: això ni aigualeix, ni demora, ni matisa l’objectiu principal d’afavorir la plena normalització del català com a llengua pròpia del país. I aquesta fita també ha de ser assumida per tots els que vivim aquí, parlem el que parlem».

«En aquest sentit, crec que els castellanoparlants han de recórrer més camí que nosaltres. És cert, i sovint no es reconeix prou, que han estat còmplices en les polítiques de normalització (la immersió lingüística a l’àrea metropolitana no s’hauria pogut aplicar sense aquesta premissa) però també és cert que a casa nostra, tants anys després, hi ha massa gent que continua vivint d’esquena a la llengua i la cultura catalanes. Sense cap altra excusa que la seva pròpia oclusió», lamenta.

«És molt més fàcil sentir parlar català en un concert d’Estopa, que castellà en un concert de Manel. Això també està canviant lentament, en part per un canvi de mentalitat i en part per la millora evident de l’oferta cultural i d’oci en llengua catalana. Però ha de quedar clar que la Catalunya del futur necessitarà un esforç compartit, un desacomplexament de tots plegats. I un relat que ens faci entendre que no volem parlar de renúncies mútues sinó de conquestes compartides», conclou.

e-notícies (3.03.2012)

Sé el primero en comentar en «Toni Soler reivindica el bilingüisme»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »