Treballadors de Spanair acusen la Generalitat d’haver deixat caure la companyia per un «pacte» amb el PP i Iberia

Spanair 
Manifestació a Sant Jaume 
Redacció.- Prop de mig miler de treballadors de Spanair i de la seva subsidiària Newco s’han manifestat aquest dijous davant del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per exigir al Govern que s’impliqui en la recol·locació dels afectats i per demanar-li explicacions de per què va “deixar caure” la companyia. I apunten que l’explicació podria ser un “pacte” amb el Govern de Mariano Rajoy.

La Generalitat té un doble paper en la crisi de Spanair. Per una banda, les administracions catalanes (Generalitat i Ajuntament de Barcelona, bàsicament) són propietàries, a través de diverses societats públiques, del 85% de Spanair. Per l’altra, la direcció de l’aerolínia va prendre la decisió de deixar de volar quan, després que s’aturés l’operació per vendre’n el 49% a Qatar Airlines, el Govern es va negar a seguir injectant diners a la companyia en forma de préstecs. Això va abocar Spanair, amb gravíssims problemes econòmics, a tancar immediatament.

Monopoli d’Iberia

Per tot plegat, els concentrats han demanat a la Generalitat que s’impliqui per trobar una sortida per als més de 4.000 treballadors afectats (entre directes i indirectes), així com perquè aquests cobrin les seves indemnitzacions. Però més enllà encara ha anat el president del comité d’empresa, Ricardo Oso, que ha demanat al Govern “que expliqui el pacte que ha fet amb el ministeri de Foment i Iberia”. El projecte de Spanair i els les administracions catalanes era convertir l’aeroport del Prat en un ‘hub’ intercontinental que competís amb Barajas, on Iberia té la seva base principal. En aquest sentit, Oso ha dit que la desaparició de Spanair suposa la instauració d’un monopoli de facto per a Iberia.

No és el primer cop que Oso es manifesta en aquesta línia. La setmana passada, en una entrevista a COMRàdio, ja va dir que veia un “tancament polític” en el cas de Spanair. “Caldria parlar amb el president de l’aerolínia, amb la Generalitat, amb Foment, amb AENA i amb el PP”, apuntava Oso, que es preguntava quines eren les seves “motivacions tenen per no haver deixat créixer la companyia”.

eldebat.cat (9.02.2012)

Sé el primero en comentar en «Treballadors de Spanair acusen la Generalitat d’haver deixat caure la companyia per un «pacte» amb el PP i Iberia»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »