Mònica: cop de karate al Govern

Ferran MonegalA finals del segle XIX, el gran mestre de karate Gichin Funakoshi, creador de l’escola Shotokan -el més contundent i efectiu estil de combat japonès-, deia que la sublimació de tot karateka és vèncer sense necessitat de combatre. Però advertia que en cas d’haver de lluitar, l’atac hauria de ser lineal, ràpid, directe. Un sol cop. Una sola projecció de mà o puny. I llestos. Aquest sistema el va aplicar amb mestria l’heterodox i genial boxejador Cassius Clay quan, el maig del 1965, va deixar KO el fornit i descomunal Sonny Liston. Des d’aleshores jo no havia vist executar un cop semblant fins que vaig veure divendres, al TN migdia, Mònica Terribas. Després de la intervenció de Francesc Homs anunciant la nova retallada de TV-3, la Mònica va manar a les seves esquadres que preparessin una completa peça al Telenotícies. Fins i tot ens van fer una selecció de piulades a Twitter, irades totes, entre les quals en vam poder llegir una que deia: «Fins als collons, fins als collons d’aquest Govern. ¡TV-3 no es toca!».

Però el cop contundent, letal, rapidíssim, el va executar la mateixa Mònica quan va aparèixer immediatament a la pantalla. Després d’algunes encertades consideracions, va llançar: «Amb aquests pressupostos no hi pot haver Lliga. Per tant, TV-3 renunciarà a la Lliga de futbol». ¡Ahh! quin cop més colossal i precís. Si alguna cosa podia posar contra les cordes les retallades de la Generalitat és que la Mònica anunciés que els televidents de Catalunya, bressol del gloriós Barça, es quedarien sense futbol (en català). ¡Ahhh! Ha estat un fantàstic directe al mentó del Govern català. Excuso dir-los l’enrenou que s’ha generat. Ja comencen a sortir algunes veus -i més que en sortiran- recitant el que potser és una consigna: ¡que es matisi, que es rectifiqui, que els catalans no tinguem la impressió que ens quedarem sense futbol! O sigui, que el cop de la Mònica ha estat d’una prodigiosa punteria. Si hagués dit que ens quedaríem sense fórmula 1, no hauria estat el mateix. Gairebé hauria fet riure.

Sortiran ara els especuladors de la condició humana i diran que el que ha fet la Terribas és preparar la seva sortida de la direcció de TV-3, ara que vénen temps més difícils en­cara. És veritat que aquest directe al mentó li pot costar el càrrec. Suposo que ho té assumit. Però seria molt mesquí transformar en vil estratègia el que ha estat una honesta, valenta i justa defensa de la televisió pública.

Ferran Monegal

El Periódico (27.11.2011)

Sé el primero en comentar en «Mònica: cop de karate al Govern»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »