Trias Fargas acceptava el bilingüisme a les escoles

Trias Fargas, amb Jordi Pujol 

El dirigente de CDC defensava “l’ensenyament en llengua materna” el 1978

Ramon Trias Fargas, en una sessió al Congrés del 24 maig de 1978 demanava “imposar el bilingüisme i això vol dir oportunitats iguals”, segons va revelar el líder de Cituadans, Albert Rivera, durant el recent debat de política general. El polític nacionalista deixava clar que “el que nosaltres proposem és precisament l’ensenyament en la llengua materna, ja sigui català o castellà, i l’ensenyament del català i del castellà obligatori per a tots els que viuen q Catalunya”.

Trias Fargas apuntava que “encara que fóssim partidaris d’un estat unitari i centralitzat, que no ho som, seguiríem reivindicant el dret a l’ús de la nostra llengua materna”. “A més d’un dret humà, em sembla clar que l’idioma, la llengua materna, és un requisit pedagògic important”, afegia.

En aquest sentit defensava que “resulta clar que el trauma que sempre comporta el pas de la família a l’escola augmenta extraordinàriament quan es complica amb un pas d’un idioma a un altre”.

“El domini de la llengua materna fa molt més fàcil l’autèntic domini d’una segona llengua”, argumentava igualment. Trias Fargas elogiava que “a Espanya s’ha demostrat també, i ho sabem perfectament els catalans, fora del Parlament, una posició extraordinàriament comprensiva sobre aquestes qüestions”.

e-notícies (1.10.2011)

Sé el primero en comentar en «Trias Fargas acceptava el bilingüisme a les escoles»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »