Pujol qüestiona el ‘café para todos’

 Jordi Pujol

“Ha estat un error i un perjudici per Catalunya”

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha alertat  que l’Estatut no protegeix el “fet diferencial” català. En un editorial a la pàgina web del Centre d’Estudis Jordi Pujol, l’expresident ha denunciat que el “café para todos” autonòmic desplegat en els últims 30 anys de democràcia ha desdibuixat el concepte de “fet diferencial català” i que ha estat “un error”.

“Es deia així: el fet diferencial català. Catalunya, un fet diferencial dintre d’Espanya. Això va ser així durant els anys 20 i 30 del segle passat. I en el llenguatge col·loquial catalanista durant bona part del franquisme. Però després aquesta expressió va anar decaient, i va desaparèixer pràcticament quan es va acostar el final del règim i durant la transició”, ha afirmat.

“Per què? No ho sabria dir ben bé, però poc o molt hi devien influir les ganes de fer una presentació amable de les reivindicacions catalanes. De subratllar la voluntat del catalanisme, de fet de tot Catalunya, de col•laborar a fons en el restabliment de la democràcia amb plantejaments de més fàcil acceptació en el conjunt de l’Estat i que, per tant, no subratllessin les diferències. Entre altres una de tan substancial com el fet diferencial català”, ha afegit.

Pujol també ha explicat que “els qui vàrem viure aquella època ho podem comprendre. Però va ser un error, com ho va ser l’acceptació del ‘café para todos’ que en part també anava en aquesta línia. L’únic fet que va subratllar el caràcter particular i diferent de Catalunya va ser el retorn del President Tarradellas i el restabliment provisional de la Generalitat. Un fet únic d’assumpció per part de la democràcia restaurada d’una institució de la República. Però d’això després no se’n va treure profit.

Veure article

e-notícies (22.07.2011)

Sé el primero en comentar en «Pujol qüestiona el ‘café para todos’»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »