Un manifest demana un gir a l’esquerra del PSC

Joan FerranJoan Ferran i Francesc Narváez, entre els signants

Redacció.- Un gir a l’esquerra després del “canvi de cicle” que han representat les eleccions autonòmiques del desembre passat i les municipals de fa dos diumenges. Això és el que demana al PSC el manifest ‘Per un nou socialisme català’, que signen entre d’altres els històrics dirigents del PSC barceloní Francesc Narváez (que va renunciar a anar a la llista de Barcelona aquest any, després de dues dècades a l’Ajuntament) i Joan Ferran. Aquest darrer, en el seu blog, comenta que ha signat el manifest, però que en realitat vol “anar més lluny encara”.

El manifest sosté que el proper Congrés del PSC, previst per a la tardor, “no pot limitar-se únicament” a una “renovació de lideratges personals”, sinó que ha de ser també “l’inici d’un autèntic procés que assenti de nou les bases del nostre projecte col·lectiu”. Un procés que ha de passar, segons els signants, per una “regeneració del discurs, el projecte i l’organització socialista a Catalunya”, amb un debat “obert” sobre “idees i propostes” en el proper Congrés, i que porti a un PSC “transformador”, que no es limiti “a gestionar de manera benintencionada l’actual estat de coses”.

“Teixir noves aliances”
En aquest sentit, i interpretant tan els pèssims resultats dels socialistes en les dues darreres convocatòries electorals com les protestes dels ‘indignats’, els signants afirmen que “amplis sectors socials ens estan recordant, al carrer i a les urnes, que cal que sorgeixi una esquerra en la qual es sentin representats”. “Podem i volem posar dempeus un potent i ampli moviment socialista, vertebrat al voltant de la seva expressió política, el PSC, però necessàriament acompanyat d’una esquerra social, sindical i cultural —que també està en procés de repensar-se— , treballant colze a colze per la construcció d’una democràcia social avançada”, proclamen. Per aconseguir-ho, el manifest demana integrar també elements aliens al partit: és a dir, “teixir noves aliances” amb “totes les persones que coincideixin amb nosaltres que cal tornar a posar els fonaments del socialisme català, ja siguin afiliades al PSC o no”.

Crítica… contra qui?
El manifest també assegura que la crisi “està essent afrontada, paradoxalment, amb receptes caduques, carregades de dogmatisme, que s’han demostrat contraproduents i que només estan contribuint a aprofundir i agreujar la situació econòmica i social”. Sense especificar a qui va dirigida aquesta crítica, que tan podrien ser les organitzacions econòmiques internacionals, la Unió Europea, el Govern central o el de la Generalitat.

Accent en la transformació social

Aquest manifest, juntament amb el document difós pels obiolistes de Nou Cicle l’endemà mateix de les eleccions, representen les primeres propostes de renovació interna del PSC de cara al seu proper congrés. En tots dos casos es demana una obertura del PSC a elements d’esquerra fora del partit. La diferència és que mentre que Nou Cicle fa un èmfasi especial en la necessitat de potenciar el vessant catalanista del partit, el manifest signat per Ferran i Narváez incideix més en els aspectes socials.

Els promotors del manifest, “militants i simpatitzants del PSC”, asseguren que no pretenen ser “un grup organitzat”, ni “una plataforma per promocionar ningú”. I proclamen que el seu únic objectiu és fer “una aportació més al debat sobre el futur del socialisme català”, sense pretendre “dirigir” aquest debat.

eldebat.cat (30.05.2011)

Sé el primero en comentar en «Un manifest demana un gir a l’esquerra del PSC»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »