Millet va anotar ingressos milionaris per obra pública adjudicada per CiU

Millet (a l’esquerra) surt del Palau el dia del registre policial. Foto: ARXIU / ferran nadeu Els papers trobats indiquen que el Palau va destinar diners de la constructora a la fundació de CDC

Va apuntar 1,3 milions de Ferrovial per la L-9 i la Ciutat de la Justícia, encarregades pel Govern de Pujol

J. G. Albalat – Barcelona.- Fèlix Millet va registrar en un resum d’ingressos del Palau de la Música pendents de cobrament partides que havia de rebre de la constructora Ferrovial, i va vincular aquests pagaments amb les obres de la línia 9 del metro i de la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Aquestes dues obres públiques van ser adjudicades pels últims governs de Jordi Pujol, amb el convergent Felip Puig com a conseller d’Obres Públiques, a una unió d’empreses en què Ferrovial participava amb el 20%. Amb posterioritat, el Palau va traspassar part dels diners rebuts de Ferrovial a la fundació de Convergència Democràtica (CDC), aleshores anomenada Trias Fargas i ara rebatejada com a Catdem. Així consta en documents en poder de la justícia i d’Hisenda als quals ha pogut tenir accés EL PERIÓDICO.

Els Mossos van confiscar aquests papers al despatx de Millet durant el registre efectuat al Palau el 23 de juliol passat per ordre del jutge Juli Solaz, que investiga el saqueig de l’entitat cultural i que els va remetre a l’Agència Tributària per a la seva anàlisi.

PRINCIPAL PATROCINADORA / Els agents van trobar una carpeta amb documents mecanografiats relatius a Ferrovial, la principal patrocinadora del Palau els últims 10 anys, període en què va aportar uns 8,5 milions d’euros. Ferrovial va executar també les obres de l’ampliació del coliseu modernista, que va finalitzar el 2004.

Una de les anotacions de Millet, datada el 27 de juliol del 2004, exposa sota el títol «Resum pendent de cobrament (GPO)» els saldos a Caja Madrid i a Caixa Manresa (555.109.196 pessetes) i a continuació les partides «Ferrovial 2004 Línia 9 (pendent), 46.700.000 pessetes» i «Ferrovial 2005 a 2008 (Ciutat Judicial-Línia 9) (43,1×4), 172.400.000 pessetes». Aquestes dues últimes partides sumen 219 milions de pessetes, és a dir, 1,3 milions d’euros. Malgrat que l’euro feia més de dos anys que estava en circulació, era habitual al clan Millet fer els comptes interns en pessetes.

AMPLIACIÓ AMB SUPERÀVIT / Un document anterior, del 8 de juliol del mateix 2004, registra comptabilitat interna sobre el superàvit de les obres d’ampliació del Palau, realitzades per Ferrovial, així com diversos «cobraments pendents». L’escrit especifica que el superàvit seria de 555 milions de pessetes i afegeix tres apartats pendents de cobrament. Un indica: «Ferrovial (2004/2008) Línia 9: 124.956.265 pessetes». I a continuació desglossa: «Anual x 5 = 124.956.265 pessetes».

Les obres d’ampliació del Palau van ser subvencionades pel Govern central. En un apartat de factures pendents s’inclou: «cobrament Ministeri: 600.000.000».

ADJUDICACIONS D’ÚLTIMA HORA / Ferrovial ha treballat en la construcció de la L-9 i de la Ciutat de la Justícia. Va participar amb altres companyies en unions temporals d’empreses (UTE). El Govern de CiU va adjudicar el 31 de juliol del 2001, a través de l’empresa pública Gisa, per 389 milions d’euros, els trams tercer (Zona Universitària-Sagrera) i quart (Bon Pastor-Can Zam) de la nova línia del metro a la UTE formada per FCC, Copcisa, OHL, Ferrovial i Copisa (aquesta última també promotora del Palau). Gairebé dos anys després, el 27 de març del 2003, uns mesos abans que els nacionalistes perdessin la Generalitat a mans del tripartit d’esquerres, el Govern va atorgar al mateix conglomerat d’empreses les estacions d’un tram, la via i la catenària per 190 milions d’euros. La Ciutat de la Justícia va ser adjudicada el 15 de juliol del mateix any a una altra UTE, en què també figura Ferrovial, per 263 milions d’euros.

Altres documents confiscats pels Mossos indiquen el destí de part dels diners que Ferrovial va aportar a l’Orfeó Català i a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. Una llibreta manuscrita trobada al despatx de Gemma Montull (exdirectora financera del Palau) indica: «Diners rebuts Ferrovial (120.202,42 € efectiu)». I tot seguit afegeix: «(60.101,21 € FUND. pagar Trias). (¿Es pot pagar directam. del cte. ORFEÓ? Contracte O.C.) Sí». Un altre apunt: «El mes de maig s’ha d’efectuar pagament de 60.000 € a Fund. Trias Fargas (esperar cobrar [de] Ferr[ovial])».

MÉS PAPERS / Però al registre es van trobar més papers. Entre els quals hi havia diverses factures girades per l’Orfeó Català a la constructora Ferrovial pel patrocini de concerts. En una, datada el 2 de maig del 2005 i per valor de 209.152,21 euros, figura escrit a mà: «10 Fund (pagar Trias Fargas)» i «20 metàl·lic (OC)». I a sota: «OK».

Aquest repartiment també queda reflectit en rebuts emesos per l’Orfeó Català. Entraven els diners de Ferrovial i el mateix dia eren destinats a diversos pagaments. El 30 de maig del 2005, l’Orfeó va pagar al Palau 120.303,63 euros procedents de Ferrovial, i aquell mateix dia va entregar 60.000 euros a la Fundació Trias Fargas en virtut del conveni que havia firmat el mateix Millet. La numeració dels dos xecs és correlativa. Ferrovial i l’advocat de Millet van refusar ahir comentar aquesta informació.

El Periódico (19.05.2010)

Sé el primero en comentar en «Millet va anotar ingressos milionaris per obra pública adjudicada per CiU»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »