Concentració en solidaritat amb els treballadors grecs

Concentració en solidaritat amb els treballadors grecsDavant la seu de la Unió Europea a Barcelona

Mariana Cantero.- Senyors amb bosses de joieries caríssimes, turistes que fan fotos, àvies que remenen les escombraries, vianants i executius, manifestants… tots aplegats a la cantonada de Passeig de Gràcia amb Mallorca, on hi ha La Pedrera, però també la seu de la Unió Europea a Barcelona. En aquesta cruïlla s’ha convocat aquest dimecres una concentració en suport al poble grec, que està patint, a més del daltabaix econòmic provocat pel seu govern, les restrictives mesures que imposen el Fons Monetari Internacional (FMI) i la Unió Europea per donar-li al país un préstec.

La concentració, que es va organitzar a Barcelona per diferents grups d’esquerra, s’ha fet coincidir amb la convocatòria a Grècia d’una vaga general, una jornada de protesta que ha acabat amb ferits, detinguts i tres morts.

“Davant la pròpia actuació del govern grec, de plantejar mesures antisocials, nosaltres vam decidir convocar aquesta manifestació, per solidaritat amb ells i per denunciar les sortides que s’estan donant a la crisi: reforçar i salvar la banca i fer pagar la crisi als treballadors a base de congelació i reducció salarial, l’empitjorament de les condicions de jubilació i les pensions i pujada de l’edat de jubilació”, explica Luís Blanco, portaveu de l’Intersindical Alternativa de Catalunya.

Els manifestants han denunciat que la Unió Europea i l’FMI “han aprovat ja el pla de salvament a Grècia donant un crèdit de 110.000 euros a retornar amb el bàrbar interès del 5%, crèdit del qual l’estat espanyol també hi participa. Diners que van lligats a plans de reajust que impliquen privatitzacions, congelació de sous i acomiadaments”.

“El que està passant a Grècia és un avís”
Mentre els manifestants continuen protestant al crit de “els diners dels obrers que no se’ls quedin els banquers”, Blanco explica que la solució a la crisi “no pot ser la reducció dels drets laborals”.

“La despesa pública s’està reduint, però pel que fa a la part social. No s’està reduint la despesa militar, els ajuts a la banca sinó la despesa en educació, sanitat… amb la reducció també de les pensions i la supressió o reducció del dret a indemnització per acomiadament. Llavors, entenem que és una situació molt greu que ens afectarà també a nosaltres i davant la quual només existeix una sortida: que ens mobilitzem i paguin els que la van provocar”, continua.

Aquesta, creuen els convocants, és una situació que avui es dóna a Grècia però que és provable que es doni també a Portugal i a Espanya. “El que està passant a Grècia és un avís, però demà ens pot tocar a nosaltres. Mentrestant, què estem fent per preparar-nos? Tard o d’hora, ens passarà el mateix. Llavors, hem de sortir al carrer, perquè la solució a la crisi és retallar els nostres drets”, diuen.

A Catalunya el primer cap de setmana de juny es reuneixen els caps d’estat de la Unió Europea amb els de la Mediterrània, per la qual cosa els manifestants organitzaran una sèrie de xerrades, però “també hi haura manifestacions i diferents actes per posar de manifest que estem en contra d’aquesta manera de construir l’Europa, una Europa que és la del capital i no la de les persones”, tanca Blanco.

eldebat.cat (6.05.2010)

Sé el primero en comentar en «Concentració en solidaritat amb els treballadors grecs»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »