Una majoria de sis magistrats del TC, d’acord sobre l’Estatut

Seu del TC a MadridDeclaren 15 articles inconstitucionals i 20 es reinterpreten

Redacció.- Les darreres deliberacions dels magistrats del Tribunal Constitucional (TC) sobre el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PP contra l’Estatut català podrien haver culminat en un acord. Segons El País i El Mundo, l’Alt Tribunal hauria aconseguit una majoria de sis jutges per aprovar una sentència redactada finalment per la pròpia presidenta del TC, Maria Emilia Casas, després que la ponent, Elisa Pérez Vera, no aconseguís desbloquejar la situació. Segons El País, dels 126 articles recorreguts pels populars, l’acord implicaria el retoc de 35 dels quals 15 serien declarats inconstitucionals i els 20 restants estarien sotmesos a interpretació.

La proposta de Casas no declara inconstitucional el preàmbul i per tant admet la definició de Catalunya com a nació de la mateixa manera que respecta els articles relacionats amb la llengua catalana i els símbols nacionals catalans. Tot i que tots ells són sotmesos a interpretació i s’especificaria que la definició de nació i dels símbols nacionals són els que s’inclouen a la Constitució. L’apartat del Poder Judicial és el que patirà més retallades. La majoria dels seus articles són declarats inconstitucionals i s’estableix el principi d’unitat jurisdiccional. Segons això, només existeix un únic òrgan de govern de jutges i magistrats, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ); i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) quedaria sotmès al Tribunal Suprem, que seria l’última instància.

D’altra banda, pel que fa al principi de la bilateralitat i el finançament, el TC ha sotmès la majoria dels seus articles a una “interpretació conforme”, és a dir, a condicionar la seva constitucionalitat a la supremacia de l’Estat. Tot i això, ha declarat inconstitucional l’article referent a l’establiment dels tributs locals per considerar-ho una competència pròpia de l’Estat central.

Majoria de sis

La proposta de sentència presentada per Maria Emilia Casas, doncs, seria recolzada per cinc magistrats més, segons informa El Mundo. Per part del bloc conservador, l’aprovarien el vicepresident del TC, Guillermo Jiménez; Jorge Rodríguez- Zapata i Ramón Rodríguez Arribas. Pel que fa als altres dos integrants d’aquest bloc, Vicente Conde i Javier Delgado, s’espera que emetin un vot particular per considerar que la presidenta del TC considera constitucionals articles que clarament no ho són.

D’altra banda, els magistrats Manuel Aragón y Elisa Pérez Vela donarien suport a Casas per part del bloc progressista. Eugeni Gay i Pascual Sala previsiblement també emetran un vot particular on consideraran que la norma catalana és bàsicament constitucional i que Casas ha fet massa concessions als conservadors.

eldebat.cat (29.03.2010)

Sé el primero en comentar en «Una majoria de sis magistrats del TC, d’acord sobre l’Estatut»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »