La Generalitat inaugura la primera seu institucional dedicada a la memòria històrica

Espai del Memorial DemocràticSaura preveu que l’anul·lació del judici de Companys arribarà «en setmanes»

EP.- El president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d’Interior, Joan Saura, han inaugurat l’Espai del Memorial Democràtic, la primera seu institucional dedicada a la recuperació de la memòria històrica.

Saura ha destacat la importància d’homenatjar els que han contribuït a aconseguir les llibertats actuals, «especialment en moments de desafecció política», i ha recordat que l’Estatut recull l’obligació de l’administració en aquest sentit. Per això, la Generalitat ha posat en marxa «1.000 projectes amb un cost de sis milions d’euros».

El conseller va aprofitar també la seva intervenció per lamentar els «atacs» que rep el jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón per presumpta prevaricació en la investigació dels crims del franquisme.

Vuit-cents metres quadrats per a la memòria

El nou espai, que compta amb 800 metres quadrats a l’antiga seu de la Conselleria d’Interior, repassarà l’etapa del 1931 al 1980 a través de conferències, exposicions temporals, un centre de documentació i una aula-taller. A més, s’ha habilitat una presentació audiovisual permanent que s’exposa en català, català, anglès i francès.

La iniciativa està impulsada per una desena d’entitats que treballen per la memòria històrica, representades en la inauguració pel president del Consell de Participació del Memorial Democràtic i de l’Associació Catalana d’Ex presos polítics, Enric Pubill, que ha lamentat que el centre «no respon a les expectatives que els impulsors tenien «.

Les activitats començaran dijous que ve amb l’exposició ‘La recuperació del Parlament de Catalunya: les eleccions de 1980’, de les quals es compleixen trenta anys, i l’espai estarà obert de dimarts a diumenge amb entrada gratuïta.

Condemna a Companys
Saura ha explicat que el Govern preveu que l’anul•lació del judici que el 1939 va condemnar a mort l’expresident de la Generalitat republicana, Lluís Companys, arribarà «en setmanes».

Tots els partits catalans, excepte PP i C’s, van acordar l’octubre de l’any passat instar el Tribunal Suprem a declarar la nul•litat del judici de Companys, coincidint amb el 69 aniversari del seu afusellament.

eldebat.cat (20.03.2010)

Sé el primero en comentar en «La Generalitat inaugura la primera seu institucional dedicada a la memòria històrica»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »