Espanya ve al rescat

Efectius militars col·laboren en els treballs contra els efectes del temporal a les comarques de Girona el passat dia 8 (foto: 'Diari de Girona') L’Exèrcit col·labora després de la nevada com ja va fer el 2001 malgrat les crítiques d’ERC

El portaveu d’ERC, Joan Ridao, va criticar el 16 de desembre de 2001, després de la nevada que va afectar el Govern de CiU, que la Generalitat no fos autosuficient i que l’Exèrcit i l’administració central haguessin d’anar a auxiliar, però gairebé deu anys després l’Exèrcit ha tornat a ajudar, tot i que en aquesta ocasió -amb Esquerra al Govern- Ridao no s’ha queixat.

De fet, la nevada del passat dia 8 de març no ha estat l’única vegada que els efectius militars espanyols han hagut de traslladar-se a Catalunya per col·laborar en la solució de problemes que afectaven greument els ciutadans catalans.

Durant la gran apagada que va afectar la ciutat de Barcelona l’estiu de 2007, diverses unitats de les forces espanyoles es van desplaçar a la capital catalana per instal·lar els seus propis generadors i posar fi d’aquesta manera a la falta de subministrament elèctric a moltes zones de la ciutat.

En aquesta ocasió, l’Exèrcit va instal·lar en diversos punts de la ciutat un total de 15 generadors militars, que van proporcionar energia elèctrica a més de 1.250 habitatges barcelonines, afectades pel tall del subministrament.

No ha estat només l’Exèrcit el que ha tingut d’anar a Catalunya davant situacions difícils. Un cos de caràcter militar, encara que no sigui estrictament part de les forces armades, la Guàrdia Civil, també ha col·laborat.

A l’estiu de 2006 es desenvolupava una certa polèmica de connotacions polítiques a Catalunya, sobre la forma en que s’estava realitzant el desplegament dels Mossos d’Esquadra i el replegament dels efectius de la Guàrdia civil i del cos de la Policia Nacional.

En aquest context, una onada d’assalts a habitatges i urbanitzacions, protagonitzada fonamentalment per bandes organitzades procedents de països de l’Est d’Europa, que actuaven amb una considerable violència i que va afectar sobretot a les comarques de Tarragona, va causar una gran alarma social.

Amb l’objectiu d’afrontar la situació creada, el ministeri de l’Interior va haver d’enviar a Catalunya més de 360 membres de la Guàrdia Civil, que es van dedicar a combatre a les bandes de saltejadors, aconseguint que l’opinió pública es tranquilitzés.

També està present la col·laboració espanyola en la lluita contra les trames de corrupció que en els darrers temps s’han descobert a Catalunya: el saqueig del Palau de la Música de Barcelona i l’operació Pretòria contra la corrupció urbanística.

El primer cas, el frau del Palau, es va iniciar arran d’una investigació de l’Agència Tributària, un organisme dependent de la Hisenda espanyola. En el segon cas, l’operació Pretòria va ser dirigida pel jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón, i executada per la Guàrdia Civil.

e-notícies (10.03.2010)

Sé el primero en comentar en «Espanya ve al rescat»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »