Fets, no paraules

Portada de El País

L’atur s’enfila cap els 600.000 aturats malgrat una dotzena de mesures del Govern

El president de la Generalitat, José Montilla, va reivindicar aquest dilluns, a Barcelona, el paper dels governs locals i regionals a l’hora d’afrontar la crisi econòmica, i va reclamar la necessitat d’implulsar «un nou model productiu, d’un model de creixement més sostenible, amb l’objectiu que, superada la crisi, no estiguim més afeblits sinó més forts”.

Montilla, en efecte, té el mèrit d’haver estat dels primers a l’Estat en reconèixer l’abast de la crisi econòmics, molt abans que el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Però cap de les mesures adoptades per l’Executiu català ha servit, en canvi, per a estroncar l’increment de l’atur que ja s’enfila a Catalunya cap els 600.000 desocupats.

Les darreres dades oficials del mes de gener, en efecte, indiquen que es va registrar una pujada de més de 22.000 persones aturades el mes de gener, el que representa un augment de quasi el 4% respecte del mes anterior. A hores d’ara, el nombre total de treballadors i treballadores en atur a Catalunya és d’uns 580.000.
 
Tot plegat malgrat que el Govern ha aprovat una dotzena de de mesures contra l’atur. L’última el passat 31 de desembre quan amb Foment del Treball, Pimec, UGT i CCOO van signar 30 compromisos per a «reactivar l’economia catalana».

A més, el passat 19 de gener el Govern va ampliar en 100 milions d’euros la línia ICF Creixement Empresarial per finançar projectes de fusions i adquisicions empresarials; el 12 de gener va adoptar mesures per millorar la cobertura d’accés a la Renda Mínima d’Inserció; el 17 de novembre del 2009 va reforçar les iniciatives de creació d’ocupació i de formació de persones en situació d’atur amb un increment del 41% del pressupost del Departament de Treball; el 6 de novembre va aprovar uns pressupostos que, en la seva opinió estaven «al servei de la cohesió social i la recuperació econòmica», i el 15 de setembre va adoptar l’acord de mesures per a l’ocupació juvenil a Catalunya 2009-2012.

D’altra banda, l’1 de setembre el mateix president Montilla va fixar com a prioritat del nou curs polític «la lluita contra la crisi econòmica». El 26 de maig va aprovar un pla propi d’ajuts directes per reactivar la compra de vehicles; el 28 d’abril va crear una línia de préstecs destinada a empreses d’inserció i centres especials de treball; el 21 d’abril va incrementar la inversió del Govern en obra pública, que generarà enguany gairebé 80.000 llocs de treball; el 17 de març va triplicar els recursos destinats a la formació d’aturats aquest 2009, i el 3 de març va impulsar un conjunt de mesures per donar suport als emprenedors, als autònoms i a la formació dels aturats, entre d’altres.

e-notícies (24.02.2010)

Sé el primero en comentar en «Fets, no paraules»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »