Els pares gallecs elegiran per votació l’idioma d’escolarització dels seus fills

EscolaRedacció.- En castellà o en gallec? La Xunta de Galícia pretén que els pares dels alumnes votin amb quina de les dues llengües oficials de Galícia s’han d’escolaritzar els seus fills. A partir d’un sistema de votacions, els pares dels alumnes d’Educació Infantil de l’ensenyament públic gallec decidiran, en cada aula, si els seus fills han d’aprendre a llegir i escriure en castellà o en gallec. La Xunta, però, garantitzarà la introducció a l’aula de la llengua no escollida.

El borrador del decret que regularà l’aprenentatge de les llengües a Galícia, elaborat per la Secretaria Xeral de Política Lingüística –òrgan depenent de la Conselleria d’Educació gallega–, estipula, doncs, que siguin els progenitors, i no el claustre de cada centre, els qui elegeixin la llengua d’escolarització de l’alumnat, dels seus fills. Fins ara, i d’acord amb el decret elaborat l’any 2007 per l’executiu del PSdeG i BNG, el claustre de professors de cada centre determina la llengua d’escolarització dels seus alumnes d’acord amb les dades sociolingüístiques. En el seu moment, el decret educatiu socialista no va rebre el suport dels populars, i és per això que l’actual govern popular d’Alberto Núñez Feijóo proposa ara un nou decret educatiu.

El nou decret respon a la promesa electoral d’una “llibertat d’elecció” lingüística de Núñez Feijóo –partidari d’un model d’educació trilingüe–, per la qual la conselleria d’Educació gallega ha realitzat una enquesta als pares dels alumnes matriculats en el sistema públic. L’enquesta conclou que hi ha una carència vers l’aprenentatge dels dos idiomes, i és per això que la Xunta de Galícia proposa ara elegir la llengua d’escolarització a través d’un sistema de votacions.

Dimecres 30 de desembre, tan sols 24 hores abans que finalitzi el termini consensuat per Feijóo, la Secreteria Xeral de Política Lingüística presentarà el borrador del nou decret, que després serà evaluat per la Real Academia Galega i el Consell de Cultura de la Xunta, les quals s’han mostrat molt crítiques amb les polítiques lingüístiques del nou govern popular. I és que al llarg dels últims mesos, Galícia ha viscut, entre altres coses, les manifestacions més multitudinàries en defensa del gallec que es recorden.

eldebat.cat (29.12.2009)

Sé el primero en comentar en «Els pares gallecs elegiran per votació l’idioma d’escolarització dels seus fills»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »