Unes 300 personalitats de la cultura defensen “la Festa dels toros” com a “espai de llibertat”

El toroJoan Barril, Jaume Sisa, Mercedes Milà, Pere Gimferrer o Josep Maria Pou, entre els signants

Redacció.- Pressió a favor i en contra de la prohibició de les curses de braus sobre la que el Parlament de Catalunya s’ha de pronunciar el proper dia 18. El debat existeix a la societat i mostra d’això és la presentació d’un ‘Manifest de la Mercè per la Llibertat’ que un total de 300 persones vinculades al món de la cultura van presentar a Barcelona. Al text, sense entrar en el maltractament d’animals o l’estètica de les curses de braus, demanen que no es prohibeixi aquest espectacle per considerar-lo “un espai de llibertat”. “Conscients que la Festa dels toros corre perill (…) volem fer una crida a tots els ciutadans de Catalunya” que “amb la prohibició de la Festa dels toros és una part d ela llibertat allò que fóra prohibit, és un tros de llibertat el que tots perdríem”, argumenten. “Cada cop que la llibertat d’algú es veu negada o limitada, la llibertat de tothom perd pes, es debilita, s’empetiteix”, insisteix.

En aquest sentit, els signants del manifest recorden que les festes de la Mercè de Barcelona van acollir “una fira taurina a la plaça Monumental amb un programa d’extraordinària qualitat digne de la seva categoria que va aplegar a desenes de milers de persones a la històrica arena de Barcelona” i consideren que “Mercè, Llibertat i Barcelona no han deixat d’anar junts”. A més, el manifest reclama una Barcelona “viva, bategant, bullent, capital de Catalunya, metròpoli europea, cap i casal nostre, ciutat oberta, ciutat de tots”.

Per últim, el manifest conclou que el verb “prohibir no el reconeixem de grat en la nostra tradició ni en la nostra cultura feta de tolerància, respecte, pacte, intel·ligència, enteniment i seny”. Les personalitats adscrites al text reclamen coherència i si es prohibeixen les curses de braus consideren que també s’haurien de vetar els correbous.

Entre els tres-cents signants vinculats al món de la cultura destaquen el pintor Miquel Barceló, el cantant Jaume Sisa i Kiko Veneno; els periodistes Joan Barril, Josep Puigbó o Mercedes Milà; els actors Josep Maria Pou o Enric Majó; el poeta, Pere Gimferrer o els escriptors Joan de Sagarra i Félix de Azúa, entre d’altres.

eldebat.cat (17.12.2009) 

Sé el primero en comentar en «Unes 300 personalitats de la cultura defensen “la Festa dels toros” com a “espai de llibertat”»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »