Pasqual Maragall i el seu ‘Esperit Federal’

Espiritu Federal, de Pasqual Maragall»Espanya serà federal o no serà», diu en el seu últim llibre

EP.- L’expresident de la Generalitat i exalcalde de Barcelona Pasqual Maragall fa un balanç dels seus èxits, però també dels seus objectius encara pendents en el seu últim llibre, editat per RBA, el títol del qual és tota una declaració d’intencions: ‘Espíritu federal ‘.

Es tracta d’un recull dels principals discursos i conferències que, en els seus trenta anys de carrera política, ha fet Pasqual Maragall. Entre ells, el seu discurs de presa de possessió com a alcalde de Barcelona, que va pronunciar el 2 de desembre de 1982; el seu discurs d’investidura com a president de la Generalitat, del 15 de desembre de 2006, i la conferència en què va fer balanç del Govern que va presidir, i que va durar poc més de 1.000 dies.

Tots aquests discursos posen de manifest que la columna vertebral sobre la qual pilota el Maragall polític passa per la defensa d’una Espanya federal que accepti la plurinacionalitat de nacions que hi conviuen, el principi de subsidiarietat, la reivindicació de la tradició catalanista d’esquerres enfront del nacionalisme conservador de Jordi Pujol, la capitalitat de Barcelona tant a nivell català com espanyol, i la vertebració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En el llibre també explica que va aconseguir alguns dels seus objectius, encara que molts altres segueixen encara pendents, com una reforma constitucional que inclogui una reforma del Senat per convertir-la en una veritable cambra de representació de les autonomies i que les comunitats siguin les circumscripcions electorals quan es trien els diputats a les eleccions generals.

«Espanya serà federal o no serà»
«Pertanyo a una generació que somiava de jove amb la idea de la solució federal per a Espanya: unió i llibertat», assegura Maragall, en el pròleg del llibre, escrit aquest mateix estiu. «Espanya serà federal o no serà», sosté Maragall, parafrasejant Torres i Bages. «És cert que, fora de Catalunya i d’algunes dependències universitàries, pràcticament no hi ha federalistes. Caldrà intentar-ho perquè puguem discutir i avançar amb ells en el reconeixement de les nacions d’Espanya», constata.

Un altre dels eixos de Maragall és la descentralització municipal, que vagi acompanyada per un millor finançament dels ens locals. Així, en el llibre s’observa com Maragall passa a defensar un repartiment del 50% dels recursos per a l’Estat, un 25% per a les autonomies i un 25% per a l’Administració local durant els anys 80 a una formula del 40-30-30 a finals dels 90.

Federalisme a diversos nivells
Maragall reivindica un federalisme a diversos nivells. A més del polític, advoca pel cultural – exigint a l’Estat que reconegui Barcelona com a capital cultural i que la promoció de les llengües cooficials no només competeixi a les autonomies, sinó també a l’Estat- i el fiscal – reivindicant que Catalunya s’equipari a llarg termini amb els concerts del País Basc i Navarra.

El nou Estatut va incorporar part de les reivindicacions històriques maragallianes. Entre elles, l’autonomia de les comunitats autònomes en matèria de règim local. Però altres reptes continuen pendents, per a Maragall. Com ara, una llei electoral catalana més proporcional, la divisió de Catalunya en set vegueries o el reconeixement de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El llibre també deixa clar el gran programa de reformes en tots els nivells que pretenia fer Maragall en assumir la presidència de la Generalitat. Alguns dels seus objectius són, a dia d’avui, gairebé una utopia, com una nova gestió de l’aeroport del Prat, la «reversió» de les autopistes i el fre de la degradació urbanística de la Costa.

Maragall pronosticava, en la seva última conferència com a president de la Generalitat: «Sóc un convençut que les esquerres governen poc temps. Normalment qui mana és la dreta». Unes prediccions que poden provocar inquietud a més d’un, a un any per a les eleccions autonòmiques.

eldebat.cat (2.11.2009)

Sé el primero en comentar en «Pasqual Maragall i el seu ‘Esperit Federal’»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »