La manifestació contra el TC rep l’aval també de CCOO i UGT

El secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, i el de CCOO, Joan Carles Gallego, en un acte a la seu d’UGT / PERE VIRGILI Els dos sindicats majoritaris consideren que s’ha de donar una resposta de la ciutadania si es retalla el text, mentre que el president d’Òmnium reclama que el Parlament no acati el dictamen

Xavi Tedó.- La manifestació unitària que promou Òmnium Cultural contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut va prenent més cos cada dia. Si tots els partits polítics, amb l’excepció del PSC i el PP, així com intel·lectuals de diferents sensibilitats, ja han donat suport a la iniciativa, ahir els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, van avalar la mobilització.

Un suport significatiu tenint en compte que les dues centrals sindicals es van negar a afegir-se a les dues manifestacions de la Plataforma pel Dret de Decidir, la del 2006 sota el lema Som una nació i tenim el dret de decidir, i la de l’1 de desembre de 2007, a favor de la gestió pròpia de les infraestructures. Una absència que va aixecar una certa polèmica en el catalanisme i que va disgustar una part dels seus afiliats, que ho veien com una submissió als postulats del PSOE. La ingerència del TC amb l’Estatut sembla que farà variar ara el seu posicionament. La implicació que han tingut tant CCOO com UGT en la redacció de l’Estatut en seria el motiu.

Esther Boixaderas, secretària de relacions institucionals de CCOO, va deixar clar ahir que el compromís del sindicat és que “es mantingui l’esperit de l’Estatut” i que “en el cas que hi hagi una retallada del text, ens sumarem a la mobilització”. Tot i que la decisió l’haurà d’acordar la direcció de CCOO un cop es conegui la sentència, Boixaderas va avançar que “estem disposats a col·laborar i a posar en marxa la manifestació implicant-nos en la seva definició”. La dirigent sindical va afegir que faran una crida als afiliats, als quadres sindicals i a la ciutadania en general perquè se sumin a la mobilització, entre d’altres motius perquè “el nostre compromís amb l’Estatut va començar abans i tot que existís i hi hem incorporat algunes de les nostres propostes”.

Predisposició
UGT també va obrir la porta a participar-hi. Eva Granados, vicesecretària general del sindicat, va assenyalar que “la preocupació existeix i si la sentència és negativa hi haurà d’haver una resposta de la ciutadania”. Granados va explicar que encara no han rebut la proposta d’Òmnium, però que estan oberts a valorar la resposta que abandera l’entitat catalanista. “El que és evident és que la resposta és necessària, ara haurem de decidir quina forma pren”, va sentenciar Granados.

Mentrestant, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, va reclamar ahir una resposta del Parlament i no del govern perquè és qui va aprovar el text, davant una sentència adversa del Constitucional. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Porta va instar la cambra catalana a negar-se a acatar la sentència de l’alt tribunal més enllà de la mobilització de la ciutadania. El màxim dirigent de l’entitat va subratllar que estan preparant la marxa independentment de quina sigui la retallada perquè “partim de la base que el TC no n’ha de dir res” després que l’Estatut hagi estat aprovat pel Parlament i el Congrés i ratificat pel poble català. Porta va revelar que l’entitat planteja la protesta, que encara no té data, com una “reacció de dignitat democràtica” i es va mostrar confiat que la resposta de la societat civil serà “massiva”.

Avuí (13.08.2009)

Sé el primero en comentar en «La manifestació contra el TC rep l’aval també de CCOO i UGT»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »