Marxa enrere de l’UE amb el català

Tribunal de Justícia UE (Luxembourg)El Tribunal de Luxemburg exclou de l’acord diverses actuacions judicials 

El secretari d’Estat espanyol per a la Unió Europea, Diego López Garrido, ha signat aquest dilluns a Luxemburg el memoràndum que, segons el govern espanyol, hauria de permetre als ciutadans escriure al Tribunal de Justícia Europeu en català, basc i gallec i rebre’n una resposta en la mateixa llengua. Però el Tribunal ha advertit que seguirà sense acceptar la llengua catalana en els documents de caràcter jurídic i en els textos que sol·licitin subvencions o vulguin optar a un contracte públic o a un lloc de treball. Només es podrà utilitzar el català per a algunes consultes sense transcendència jurídica. Pel que fa a la resta, el govern espanyol s’haurà de fer càrrec de qualsevol despesa directa o indirecta de traducció.

Els catalans no podran dirigir-se en català directament al tribunal, sinó que hauran d’enviar abans el seu text a Madrid perquè el tradueixi. «Les persones que vulguin dirigir-se al Tribunal de Justícia de la UE en una d’aquestes llengües cooficials hauran de remetre el seu escrit a l’Oficina per a les Llengües Oficials del ministeri de Política Territorial» del govern espanyol «perquè el tradueixi al castellà», ha avisat Luxemburg en un comunicat. I tampoc no rebran directament la resposta en català, sinó que serà el govern espanyol qui haurà de tornar a traduir la resposta del castellà al català i enviar-la al remitent.

Luxemburg només admetrà el castellà i les altres 22 llengües oficials de la UE en els documents de caràcter jurídic i els textos que sol·licitin subvencions o vulguin optar a un contracte públic o a un lloc de treball, han confirmat fonts del tribunal.

Tot i això, López Garrido ha defensat que el memoràndum signat aquest dilluns «demostra la voluntat i el compromís del govern espanyol amb les comunitats autònomes que tenen una llengua pròpia» i «suposa un pas molt important per apropar el Tribunal de Justícia als ciutadans». López Garrido ha signat l’acord amb el secretari del Tribunal de Justícia, Roger Grass.

e-notícies (27.04.2009)

Sé el primero en comentar en «Marxa enrere de l’UE amb el català»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »