La Generalitat s’endeuta en 5.000 milions

El conseller d'Economia, Antoni Castells, en una foto d'arxiuEl Govern tira de deute públic davant el bloqueig amb el finançament autonòmic

La Generalitat s'endeutarà en 5.000 milions després que no hagi aconseguit tancar encara el nou sistema de finançament autonòmic. El dimarts 10 de febrer del 2009 va aparèixer publicada al Diari Oficial de la Generalitat la xifra de 5.000 milions d’euros com a un acord de govern pel qual s’autoritza el departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya a dur a terme unes emissions de deute públic als mercats internacionals per 5.000 milions d’euros, segons ha sabut ara e-notícies.

D’aquest import, 3.250 milions corresponen al deute de l’any 2008 (al novembre la conselleria reconeixia uns ingressos de només 23.000 milions d’euros, per unes despeses de 30.000 milions). Els 1.750 milions d’euros restants corresponen a amortitzacions (devolució) de deute públic català vençut.
 
El deute públic és l’acumulació de successius dèficits públics, és a dir, despesa pública superior als ingressos tributaris, un 80% dels quals són transferències de l’estat, atès que la cistella de participació catalana en els grans impostos estatals és virtual (sense agència tributària catalana que els recapti).
 
Del 1980 al 2003 el deute públic de la Generalitat va créixer de 0 a 10.918 milions d’euros. Del 2004 al 2007 aquest deute públic,  sempre segons dades del Banc d’Espanya, va arribar fins a 14.864 milions. Només l’any passat, l’any de l’entrada en vigor del finançament del nou Estatut, aquest deute creix de 3.250 milions.

e-notícies (11.03.2009)

Sé el primero en comentar en «La Generalitat s’endeuta en 5.000 milions»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »