Català a totes les sales de cinema

Una imatge del No-DOCultura prepara una llei perquè el 50% de les pel·lícules tinguin versió en català

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació prepara una llei -la Llei del Cinema de Catalunya- per tal que totes les sales de cinema que exhibeixin una còpia en castellà n'exhibeixin també una altra en català. La idea és impulsar la normalització lingüística en un sector en el que el castellà és encara àmpliament predominant i que, com a mínim, el 50% de les pel·lígules tinguin versió en català, segons ha sabut e-notícies. La intenció de Cultura toparà previsiblement amb la resistència del sector de la distribució cinematogràfica -les anomendades majors de Hollyood- com li va passar a l'aleshores conseller de Cultura, Joan Maria Pujals, a mitjans dels 90. L'acord va passar llavors perquè la Generalitat subvencionés àmpliament l'exhibició de còpies en català. Tanmateix, la presència del català al cinema sempre ha estat minoritària. Les úniques pel·lícules que es poden veure actualment en català, i no pas a totes les ciutats, són Arropiero, el vagabund de la mort, Austràlia i Forasters.

El conseller Tresseras, amb el Secretari de Cultura, Eduard Voltas; i el de Comunicació, Carles MundóTresserras justifica la mesura "per sortir del franquisme"

El conseller recorda que la manca de pel·lícules en català era "un dèficit democràtic i una anomalia"

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha apuntat en una entrevista a Els Matins de TV3 que la decisió d'emetre el 50% de les pel·lícules en català no respon a una llei del cinema, sinó a "un document elaborat després d'un any de contactes amb gent del sector, que ens ha permès establir unes línies mestres". "Ens agradaria tenir el projecte enllestit per l'estiu", ha afegit.

Tresserras ha posat com a exemple l'augment de ventes de llibres en català després de la dictadura franquista, així com la proliferació d'emissores de ràdio en català o l'increment de la oferta teatral. "En televisió o premsa ens situem al voltant del 25% o el 30%, ha indicat el conseller.

"És que tenim un defecte respecte al cinema?, s'ha preguntat. "No, simplement el mercat no ha funcionat, perquè hi ha hagut unes hegemonies que han mantingut la situació que hi havia quan vam sortir del franquisme, amb molt poques variacions", ha afegit, per tot lamentar que "això acaba constituint un dèficit democràtic, i és una anomalia del sistema cultural".

Tresserras s'ha felicitat perquè "el govern té la valentia d'intervenir". En aquest sentit ha recordat que "justament ara el cinema té la migració al cinema digital". El conseller ha justificat el poc èxit del cinema en català fins ara perquè " tu acabes menjant el que trobes al supermercat".

e-notícies (4.03.3009)

Sé el primero en comentar en «Català a totes les sales de cinema»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »