El TSJC rebutja la separació lingüística

Pancarta contra la immersió lingüística a les escolesQualifica de "constitucionalment legítim" el model d'immersió a les escoles

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat l'atenció individualitzada en detriment de la separació d'alumnes en aules diferents en funció de l'idioma, en una sentència en la qual reitera que el model d'immersió lingüística a Catalunya és "constitucionalment legítim". A la sentència, el tribunal català desestima gran part del recurs presentat per la mare d'una nena que el 2006 cursava primer curs del segon cicle d'educació infantil (P-3) al centre Sant Josep de Calasanç-Escolàpies de Sabadell per exigir que seva filla rebés l'ensenyament en castellà.

La secció cinquena del TSJC considera que l'atenció individualitzada és un "corol·lari" del sistema de conjunció lingüística, com també ho és a judici del tribunal "que s'eviti la separació en grups per raó de llengua".

Després de remarcar que el model d'immersió lingüística que s'aplica a Catalunya és "constitucionalment legítim", el TSJC subratlla que el dret a l'educació "no garanteix cap dret de lliure opció a rebre l'ensenyament exclusivament en una sola de les llengües oficials".

En el recurs, la mare considerava "aberrant, discriminatòria i fins i tot humiliant" la decisió del centre de prestar una atenció individualitzada a la seva filla, en comptes d'inscriure en una classe separada en funció de l'idioma.

El TSJC estima "un tant desaforada" aquesta apreciació i remarca que "no s'acaba d'entendre que pugui ser qualificada de humiliant una praxi escolar que tendeix, durant la primera etapa de l'ensenyament, a atendre en castellà a l'alumne si els pares volen que es li ensenyi en aquesta llengua, alhora que se li va introduint en català perquè, al terme del primer cicle de primària, l'alumne, amb vuit anys, pugui integrar-se sense dificultat al grup que fa servir aquesta llengua d'aprenentatge".

En la seva sentència, el TSJC també desestima la petició de la mare de que totes les comunicacions, circulars i documentació, tant oral com escrita, que li siguin dirigides pel centre estiguin en castellà, ja que es tracta d'un centre privat, pel que és l'escola la que té competència en aquesta matèria.

En canvi, sí que li dóna la raó en la seva exigència de que li sigui facilitat l'imprès oficial de sol licitud de preinscripció que inclogui la pregunta per la llengua habitual de la seva filla.

e-notícies (24.02.2009)

Sé el primero en comentar en «El TSJC rebutja la separació lingüística»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »