Espada insinua simpaties franquistes de la família Maragall i d’Oriol Bohigas

Arcadi EspadaArcadi Espada publica en el seu blog una sèrie de reflexions entorn de la commemoració de la jornada del 26 de gener, data en la que van arribar a Barcelona les tropes franquistes poc abans de finalitzar la guerra civil.
En el seu relat Espada aprofita per carregar contra personatges coneguts de la vida política catalana. Per exemple, la família Maragall. Tot recuperant paràgrafs del llibre de memòries del pare, el periodista revela que aquest va anomenar el que va passar a Barcelona el 26 de gener, com la liberación.

Oriol BohigasTambé esmenta Oriol Bohigas, de qui afirma hgaver descobert el primer article publicat per aquest ara conegut arquitecte i persona de posicions independentistes. D'ell assegura que en tenir 21 anys va publicar un article en què parlava de la Sagrada Familia i defensava el monument . A més les primeres paraules del text les dedicava a “la fúria marxista de 1936”. En contrast recorda Espada que Bohigas ha criticat més tard la reconstrucció de la Sagrada Família que ha considerat un “engendre” i “marranada”.

Tot el text d'Espada, col·laborador habitual del Mundo i un dels inspiradors intel·lectuals del partit Ciutadans, és un cant a la falta de resistència de la ciutat de Barcelona davant l'avanç franquista. Posa també en dubte que els ciutadans que surten en moltes de les fotos publicades aquells dies expressessin tristesa davant la nova situació i insinua que tot plegat es fruit d'interpretacions a posteriori on periodistes i historiadors s'han plegat al discurs oficial favorable a la democràcia i el catalanisme.

eldebat.cat (25.01.2009)

Sé el primero en comentar en «Espada insinua simpaties franquistes de la família Maragall i d’Oriol Bohigas»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »