Obama ordena la suspensió temporal de Guantánamo durant 120 dies

GuantánamoAgències.- Hores després que Barack Obama jurés el seu càrrec durant la cerimònia d'investidura, el tot just nomenat president d'Estats Units, ha ordenat als fiscals militars de Guantánamo que demanin el cessament dels tribunals de crims de guerra durant 120 dies. "Els jutges rebran la petició i l'estudiaran, nosaltres anticipem una decisió ràpida", ha manifestat el portaveu del Departament de Defensa, Jeffrey Gordon. Així doncs, s'espera que els jutges ordenin el cessament temporal dels 21 casos pendents de la base naval en la badia de Guantánamo, segons ha informat un oficial relacionat amb els judicis.

"Amb l'objectiu de donar temps al tot just nomenat president i la seva administració perquè revisi les comissions militars, el secretari de Defensa busca, per ordre del president, congelar els casos pendents durant 120 dies", ha declarat el fiscal Clay Trivett en una nota remesa als jutges implicats. Aquesta nova mesura de congelar els processos judicials fins al 20 de maig atorgaria més temps a la nova administració per avaluar els casos i decidir la seva condemna.

Petició conjunta
Obama ha dit en repetides ocasions que el centre penitenciari per sospitosos de terrorisme, que s'ha convertit en un símbol mundial dels abusos comesos contra els detinguts per part dels Estats Units, ha de ser tancat com més aviat millor. En aquest sentit, el mandatari nord-americà ha assegurat que assoliria tancar la base naval probablement en la seva primera setmana de mandat.

La petició demana posar fre a les condemnes de pena de mort contra cinc presoners del centre penitenciari, entre ells, Jalid Sheikh Mohammed, acusat de ser el 'cervell' dels atemptats contra les Torres Bessones l’11 de setembre de 2001.

Per la seva banda, activistes defensors de Drets Humans i advocats de defensa militar han instat al demòcrata a què congeli els tribunals especials coneguts formalment com a comissions militars i a jutjar els casos en tribunals regulars sota les lleis que s'apliquen a tots els nord-americans per igual. Uns 245 presos es troben retinguts en la presó des que la va obrir l'administració de Bush, el gener de 2002.

L'equip de Bush va intentar condemnar per crims de guerra a 80 presoners, encara que només va completar tres casos. En la seva última roda de premsa celebrada el passat 12 de gener en la Casa Blanca, l’ex mandatari nord-americà, George W. Bush, va assegurar que es mostrava en "complet desacord" amb la idea que "la moral ha resultat danyada". "Pot ser que algunes persones de l'elit no ho entenguin, però el poble encara comprèn els valors de llibertat d'Amèrica, un país que proporciona molta esperança", va agregar.

eldebat.cat (21.01.2009)

Sé el primero en comentar en «Obama ordena la suspensió temporal de Guantánamo durant 120 dies»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »