Catalunya, penúltima autonomia en creixement econòmic el 2007

Catalunya va créixer poc, comparativament, al 2007Catalunya va ser l’any 2007 la penúltima comunitat autònoma en creixement econòmic. Només va ser superada pel País Valencià, que se situa a la cua de l’Estat. Empatades amb Catalunya en el penúltim lloc del creixement hi ha Melilla i Astúries, segons les dades de l’INE publicades avui.

Aragó va ser la comunitat que va registrar un creixement més elevat del Producte Interior Brut (PIB) l'any passat, un 4,5%, vuit dècimes per sobre de la mitjana espanyola (3,7%), seguida per Castella-la Manxa, amb un 4,2%, i per Galícia i La Rioja, ambdues amb un 4%.

També van créixer per sobre de la mitjana Extremadura i Múrcia, amb un 3,9% en ambdós casos, i Navarra i la ciutat autònoma de Ceuta, amb un 3,8%. Madrid, Cantàbria i País Basc van igualar el terme mitjà espanyol (3,7%), mentre que altres set comunitats més Melilla van créixer per sota. Va ser el cas de Balears, Castella-Lleó, Canàries i Andalusia, totes amb un creixement econòmic del 3,6% en 2007; de Melilla, Catalunya i Astúries (3,5%), i, finalment, del País Valencià, que va ser la que va mostrar un menor dinamisme l'any passat, amb un avanç del seu PIB del 3,4%.

En totes les comunitats, el creixement econòmic va ser superior a la mitjana de la UE-27, que va ser el 2,9% l'any passat. Entre 2000 i 2007, el creixement econòmic anual espanyol va ser, en mitjana, del 3,39%, encara que set comunitats van sobrepassar aquesta xifra, amb Múrcia al capdavant (3,91%). La van seguir Andalusia (3,69%), Extremadura (3,59%), Castella-la Manxa (3,56%), Madrid (3,54%), Aragó (3,45%) i Cantàbria (3,40%). En el costat oposat, amb els repunts més baixos, es van situar País Basc, amb un creixement mig anual del 3,08%, Astúries (2,93%) i Balears (2,32%).

Per sobre de la mitjana europea

Les dades publicades avui per Estadística contenen també informació sobre el PIB per habitant espanyol, que en 2007 va ser superior en un 6% a la mitjana dels 27 països que conformen la UE. Combinant aquestes dades, procedents de Eurostat, amb els de la Comptabilitat Regional que elabora l'INE, s'obté que nou comunitats autònomes tenen un PIB per habitant superior al terme mitjà europeu. País Basc i Comunitat de Madrid són les quals presenten els índexs més elevats, al superar en un 37% la mitjana comunitària, seguides de Navarra (33%) i Catalunya (24%).

En l'altre extrem, la regió d'Extremadura va ser l'única Comunitat que va mantenir un índex inferior al 75%, amb un PIB per habitant inferior en un 27% a la mitjana europea. En la part baixa de la taula també es van situar Andalusia i Castella-la Manxa, el PIB de la qual per càpita va ser inferior en un 18% i un 17%, respectivament, al terme mitjà de la UE-27.

Renda disponible

Les dades de l'INE, aquesta vegada referits a 2006, revelen que les llars de País Basc i Navarra van ser els que van tenir una major renda disponible bruta per habitant, amb 18.335 euros en el primer cas i 17.887 euros en el segon. Catalunya va tenir uns ingressos de 15.956 euros
Per contra, Extremadura i Andalusia, amb 11.098 i 11.438 euros per habitant, es van situar a la cua, mentre que la mitjana nacional va ser de 14.192 euros. Estadística ressalta a més que les llars asturianes i els melillenques van superar en 2006, per primera vegada, la renda per càpita mitjana d’Espanya.

economiadigital.cat (30.12.2008)

Sé el primero en comentar en «Catalunya, penúltima autonomia en creixement econòmic el 2007»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »