Suïssa planteja anul·lar les sancions als brigadistes que van participar a la Guerra Civil

'Suiza y la guerra de España'Condemnats per infringir la neutralitat del país

Redacció.- Suïssa, el país neutral per excel·lència, no es planteja canviar aquesta característica definitòria en el panorama internacional però sí revisar el seu passat més recent. El Parlament debatrà avui si rehabilita a 400 dels prop de 800 brigadistes que van allistar-se per lluitar a les files republicanes a la Guerra Civil Espanyola. Tots ells van infringir l’article 94 del Codi Penal Militar, que prohibia expressament als suïssos allistar-se en un exèrcit estranger sense tenir autorització expressa del seu govern. Els condemnats es van enfrontar a penes d’entre 15 dies i quatre anys de presó.

Segons informa el diari Avui, la proposta, presentada pel diputat socialista Paul Rechsteiner va topar amb la resistència del Parlament que no vol qüestionar les seves lleis ni les decisions dels tribunals militars d’ara fa 40 anys. Malgrat això, tot apunta a què s’aprovarà la mesura tenint en compte tot el que s’ha conegut més tard sobre el franquisme i que les condemnes ja no es corresponen amb el sentit actual de la justícia.

L’anul·lació de les sentències serà “general i abstracta”, no s’estudiaran els casos particulars ni es donarà cap indemnització a les víctimes.

eldebat.cat (2.12.2008)

Sé el primero en comentar en «Suïssa planteja anul·lar les sancions als brigadistes que van participar a la Guerra Civil»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »