‘The Economist’ denuncia «dogmatisme lingüístic» a Catalunya

Nacionalistes obsessionats, segons 'The Economist'El setmanari assegura que "la llengua ha esdevingut una obsessió per als nacionalistes"

El setmanari The Economist denuncia, en la seva opinió, el "dogmatisme lingüístic" a Catalunya en el suplement dedicat a Espanya ("The party's over") del seu número d'aquesta setmana (8-14 de novembre del 2008). El setmanari britànic assegura que l'Estat de les autonomies "ha estat beneficiós per a Espanya, però potser ha anat massa lluny" i, entre altres afirmacions, explica que "la llengua ha esdevingut una obsessió per als nacionalistes".

La revista recorda que Franco va prohibir el català, el basc i el gallec i que ara aquestes llengües són oficials "en els seus respectius territoris". "A Catalunya, la política oficial del Govern de la Generalitat (el govern regional), sota els nacionalistes -alguns dels quals eren realment localistes- o ara amb els socialistes, es de 'bilingüisme-". "A la pràctica -continua- això significa que tot l'ensenyament primari i secundari es fa en català amb l'espanyol com a llengua estrangera. El català és també la llengua del govern regional. Un español que no parla català gairebé no té cap possibilitat d'ensenyar a la universitat a Barcleona. Una pel·lícula en espanyol no rebrà subvencions públiques".

El setmanari ho contraposa amb unes declaracions d'Artur Mas, de CiU: "si no fem un gran esforç per a preservar la nostra llengua, corre el risc de desaparèixer". The Economist recorda també, tanmateix, que Fernando Savater, Plácido Domingo, Iker Casillas i d'altres han signat "un 'Manifiesto' en defensa del dret dels ciutadans a ser educats en español".

e-notícies (10.11.2008)

Sé el primero en comentar en «‘The Economist’ denuncia «dogmatisme lingüístic» a Catalunya»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »