Marx creix en temps de crisi

Karl MarxA Anglaterra, ven un 900% més que fa un any

E.P.F..- En plena crisi financera, renovada popularitat per a un dels grans crítics del capitalisme. I és que les vendes dels llibres de Karl Marx estan creixent exponencialment a Alemanya i a Anglaterra. Dels seus llibres no se'n venien tantes còpies al món com des dels temps de la Unió Soviètica.

Així, segons el director de vendes digitals i online de l'editorial Penguin al Regne Unit, Jason Craig, les vendes del Manifest Comunista entre maig i octubre de 2008 van augmentar un 900% comparat amb el mateix període de l'any passat. L’editor pensa que “l'actual col·lapse bancari fa que molts pensin que caldria rellegir-lo ja que, entre uns altres, advertia sobre la creació d'un capitalisme explotador que acaba per destruir-se a si mateix, advertint a més que el crèdit hauria d'estar en les mans de l'Estat”.

A Alemanya, l'editorial berlinesa Karl Dietz Verlag, dirigida per Jörn Schütrumpf té un best-seller per damunt de tot: una curosa edició amb la tapa blava fosca d'El Capital, l’extens volum econòmico-filosòfic redactat per Karl Marx i Friedrich Engels, la primera part del qual fou publicada el 1867. Present en la darrera Fira del Llibre de Frankfurt fins diumenge passat, Schütrumpf  afima que “el 2005 vaig vendre 500 exemplars, el 2006 uns 800 i el 2007, 1.300. En els primers nou mesos de 2008 ja n'he venut 1.500. Les xifres, en valors absoluts, no són impressionants, però el progrés, sí” afirmar l'editor.

Un dels estats alemanys en els quals la crítica de Marx al capitalisme desperta més interès és Hesse, on la prefectura del Govern Regional podria recaure en L'Esquerra (Die Linke), de Oskar Lafontaine, en coalició amb l’SPD.

Fins a la tomba
La moda Marx ha arribat fins al cementiri de Highgate en el nord de Londres el pensador alemany jau enterrat. La directora de la fundació a càrrec el seu manteniment, Jean Pateman, sosté que mai no deixa de rebre peticions de visites d’arreu del món. “Aquest matí teníem un grup enorme de visitants xinesos esperant per a entrar en el cementiri, també solen venir sobretot cubans. L'altre dia va venir l'ambaixador de Nepal i va deixar una bona donació” afirma.

eldebat.cat (23.10.2008)

Sé el primero en comentar en «Marx creix en temps de crisi»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »