El PCE planteja superar la Constitució de 1978

Francesc FrutosHo defensaran en la propera Assamblea d'IU

E. P.- Coautors de la Constitució de 1978. Però insatisfets amb els seus resultats. A trenta anys vista de la redacció del contracte social que havia de servir per passar pàgina del franquisme, el PCE acaba d’aprovar un document elaborat per 1.200 militants en el qual es planteja que el text que va servir per fer la Transició “incompleix tots els títols i articles de drets socials, econòmics, ambientals” i suposa una “retallada de les llibertats polítiques”. Aquest document es presentarà en la propera Assemblea d’Izquierda Unida, que tindrà lloc a la tardor.

L’esmena, promoguda per la federació andalusa del PCE, afirma que “els treballadors han complert amb escreix treballant i estrenyent-se el cinturó, han perdut poder adquisitiu i ha augmentat la precarietat”. “Mentre es consolida la pèrdua de pes dels salaris en la renda nacional de 14 punts, amb unes hipoteques que impedeixen accedir a l'habitatge, els empresaris han obtingut taxes de beneficis del 70%”, afirmen.

Deu raons
El document enumera deu raons per superar el pacte constitucional de 1978. Entre altres, es critica el deteriorament de l’educació i la sanitat pública, l’accés a l’habitatge i la pèrdua de qualitat del medi ambient. “S'han destrossat el litoral i les costes, paisatges, identitats i sentiments com boscos, rius, deveses, paratges, amb un urbanisme criminal de llarg a llarg d'Espanya”, sosté el document. També es qualifica de “repressiu” el tractament que rep la immigració i l’augment del racisme i la xenofòbia.

Menciona el PCE una “reculada de l’aconfessionalitat, assignant el govern a l'Església Catòlica més de 5.000 milions d'euros a l'any i lliurant a la moral catòlica camps com els de sanitat i l'educació”.

Mitjans de comunicació
El PCE critica també enumera una altra raó: el text de 1978 ha quedat obsolet pel que fa als mitjans de comunicació, “que avui són instruments del bipartidisme, no hi ha informació plural”. “Reprodueixen en moltíssims casos valors ideològics reaccionaris”, sostenen.

Els comunistes demanen una reformulació de la Constitució amb un caire republicà, ja que “l'escenari autonòmic no acaba d'abraçar el federalisme” i demanen que “cal transformar al Senat en una Cambra territorial”. Titlla, finalment, la Casa Real d’opaca ja que “no dóna comptes a ningú del maneig dels comptes publiques”.

eldebat.cat (28.08.2008)

Sé el primero en comentar en «El PCE planteja superar la Constitució de 1978»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »