Vandellòs II estarà parada durant setmanes a causa de l’incendi

Central nuclear de Vandellòs IILa central nuclear de Vandellòs II, a Tarragona, romandrà parada durant "setmanes" després de patir aquest diumenge un incendi al generador elèctric. El foc, ja extingit, "no ha tingut cap impacte sobre els treballadors o el medi ambient", segons va informar ANAV, el titular de Vandellòs II, que en aquests moments es troba "aturat i estable".

El titular de la central va afegir que "tots els sistemes de seguretat de la instal•lació han actuat segons el previst i no s'han vist afectats per l'incendi".

El foc es va iniciar a les 08.49 hores i va quedar completament extingit a les 10.30 hores pels bombers de la central. També es van traslladar al lloc sis dotacions dels Bombers de la Generalitat, que no van haver d'intervenir.

L'incident va suposar la declaració de prealerta d'emergència del Pla d'Emergència Interior (PEI) i la seva desactivació a les 10.30 hores.

A més, el CSN va recomanar activar el Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA)' en situació '0' –que es va activar a les 10.00 hores i es va desactivar a les 11.05 hores– i es va mantenir en contacte amb la Subdelegació del Govern a Tarragona.

També es va informar la Delegació del Govern a Catalunya i a la Conselleria de Interior de la Generalitat, així com els ajuntaments de les poblacions properes a la central nuclear, en el marc del PENTA.

Edifici separat del reactor
Gil va destacar que l'incendi es va produir a la sala de turbines de la central, a l'edifici elèctric, "separat de la part nuclear i radiològica", i que es va produir per l'"escalfament d'algun component del generador elèctric".

La desconnexió de la central va ser automàtica i no es podrà tornar a connectar a la xarxa elèctrica en "unes setmanes", ja que malgrat que l'incendi va ser "petit en extensió", impedeix la producció de la central, va explicar Gil.

"Ara cal veure els danys, però la reparació serà complexa i portarà el seu temps", va afegir, alhora que va remarcar que el foc "no ha afectat sistemes de seguretat".

Vandellòs II és una de les grans centrals nuclears d'Espanya, amb una aportació al sistema elèctric de 1.000 megavats.

Greenpeace vol paralitzar cautelarment el funcionament
Greenpeace va emetre un comunicat en el qual, junt amb Ecologistes a Acció, va insistir que sigui retirat a l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) el permís d'explotació de les centrals que gestiona (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II), alhora que va demandar "paralitzar cautelarment el seu funcionament davant del cúmul d'accidents que tenen i la irresponsabilitat en la gestió dels mateixos". 

Herrera, crític amb les nuclears
Per la seva part, el portaveu d'ICV en el Congrés, Joan Herrera, va qualificar de "més que preocupant" l'acumulació d'incidents a les centrals nuclears catalanes (Ascó I i II i Vandellòs II), i va reclamar en un comunicat que el CSN "expliqui aquesta mateixa tard què ha passat exactament i la magnitud de l'incident", i que "enviï inspectors de forma urgent i immediata a la central de Vandellòs II que puguin valorar la transcendència de l'incident".

També va demanar "que es faci una valoració sobre què passa amb l'Associació nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), i sobre si se li ha de retirar el permís d'explotació de les centrals que gestiona (Ascó I i II i Vandellòs II) " afegint-se així a les peticions de Greenpeace i Ecologistes a Acció.

eldebat.cat (25.08.2008)

Sé el primero en comentar en «Vandellòs II estarà parada durant setmanes a causa de l’incendi»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »