Presenten un manifest per impulsar la Tercera República

Bandera republicanaA.R.
Organitzacions socials i representants de la vida política presenten un manifest en què reclamen els canvis legislatius necessaris per avançar cap a l’articulació d’una Espanya federal i republicana, segons informa El Triangle.

Després d’una certa letargia durant la dècada dels noranta, el moviment republicà ha reviscolat coincidint amb el debat successori a la Corona espanyola, la redacció de la Llei de la memòria històrica i, molt especialment, quan el 14 d’abril de 2006 va commemorar el 75è aniversari de la Segona República en diversos actes unitaris. En aquest context, les famílies que pivoten al voltant d’Izquierda Unida han confluït per reclamar els valors democràtics, laics i federals del sistema polític sorgit l’any 1931 i que, dissortadament, la Transició pactada entre les forces vives del franquisme i els partits democràtics va bandejar l’any 1978 sota el soroll de sabres.

Fruit d’aquesta revifalla ha vingut el Manifest a favor d’un procés constituent per la Tercera República, presentat enmig de la polèmica per l’exhibició de l’ensenya tricolor al Congrés dels Diputats i el judici celebrat fa setmanes contra el conegut activista i periodista republicà Jaume d’Urgell.

El document, subscrit, entre d’altres, per l’excoordinador d’IU Julio Anguita, l’escriptor Luis García Moreno, l’exdirectora de la Biblioteca Nacional Rosa Regàs, el cineasta Julio Medem i una dotzena de càrrecs i dirigents del Partit Comunista d’Espanya, apel·la el Govern central a convocar un referèndum sobre el model d’Estat. Els firmants recorden que els ciutadans no han pogut pronunciar-s’hi i han hagut de conformar-se amb «un rei imposat pel general Franco, símbol d’un sistema obsolet i feudal».

Per tot plegat, insten la societat a liderar un moviment de regeneració política i social i l’Executiu de Rodríguez Zapatero a «instal·lar urnes als carrers perquè la ciutadania expressi lliurement si desitja construir un país més just, fraternal, sense privilegis i radicalment democràtic».

La presentació del manifest, que compta amb l’adhesió de nombroses formacions de l’esquerra transformadora de l’Estat, entronca amb un anterior text signat per alcaldes i regidors d’Izquierda Unida en què s’invocava a una reforma constitucional que permeti la consulta popular sobre la república i el reconeixement del dret a l’autodeterminació. A Catalunya, aquesta iniciativa es vehicula a través d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i de les entitats que treballen per la consecució de la Tercera República.

eldebat.cat (23.06.2008)

Sé el primero en comentar en «Presenten un manifest per impulsar la Tercera República»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »