Els preus dels aliments a Europa registren una de les pujades més fortes des de 1996

AlimentosEls preus dels aliments a Europa registren una pujada del 7,1% a l'abril, una de les més fortes des de 1996

E.C.
Els preus dels aliments en la Unió Europea (UE) van registrar a l'abril les pujades anuals "més fortes" des de 1996, amb un augment del 7,1% respecte al mateix mes de l'any anterior, segons dades difoses aquest dilluns per l'oficina Estadística comunitària Eurostat.

A Espanya, els preus d'aquests productes es van incrementar el 6,8% respecte a abril de 2007 i els aliments que més es van encarir el pa i els cereals (10,1%); la llet, formatge i ous (16,6%) i les fruites (10,1%).
Espanya està en la mitjana de la UE quant a encariment dels aliments i dinw de la zona euro, va ser el cinquè país pel que fa a pujades . Dintre de la zona euro, l'augment mitjà dels preus va ser del 6,2% a l'abril. Segons Eurostat, "al març i a l'abril" es van produir les pujades anuals dels aliments més accentuades des de l'any 1996, en el què van començar les estadístiques d'aquest organisme.

A l’Estat espanyol, els preus del pa i els cereals es van incrementar el 10,1%; els de la llet, formatges i ous, el 16,6%; els de la carn, el 3,5%; els del peix i marisc, el 2,1%; els d'olis i greixos el 2,9%; els de fruites el 10,1%; els del sucre i xocolata, el 3,8%; les verdures, el 1,9%.

Per tipus de producte a la UE, les pujades per tipus d'aliments van ser: pa i cereals, el 9,2%; llet, formatge i ous, 14,4%; fruites, 8,2%; olis i grasses, 8,3%; peixos i mariscs, 3,1%; sucre, dolços i xocolata, 4,1%.

Per contra, els preus de les verdures en la UE van descendir el 2%. Si bé l'encariment dels aliments a Espanya està dintre de la mitjana comunitària, en el cas de molts països la pujada és molt més elevada: a Bulgària, del 25,4%; a Letònia, del 21,7%; a Estònia, del 18,35% o a Lituània, del 18,1%. Quant a la zona euro, van superar a Espanya les pujades dels aliments a Irlanda (8,4%); Grècia (7%); Àustria (7,6%) i Eslovènia (12,2%).

Per a la Comissió Europea (CE), l'alça d'aquests preus es deu a molts factors, com les dolentes collites o l'augment de la demanda mundial, ha declarat aquest dilluns en una roda de premsa el portaveu comunitari d'Agricultura, Michael Mann. Brussel·les insisteix que l'impacte de la producció de biocarburantes en l'oferta europea d'aliments és "molt marginal", segons la mateixa font.

Així mateix, ha recordat que la proposta de la CE per a la revisió de la Política Agrícola Comuna (PAC) inclou mesures per afavorir el proveïment alimentari com la pujada anual de quotes lleteres (la seva supressió definitiva en 2015) o el final del guaret obligatori, que fins a 2007 limitava el cultiu de cereals.

eldebat.cat (3.06.2008)

Sé el primero en comentar en «Els preus dels aliments a Europa registren una de les pujades més fortes des de 1996»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »