La Fiscalia investiga set consellers per malversació

Fotografia del consellers del Govern de la Generalitat de Catalunya"Informes fantasma"

La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Cataluña (TSJC) ha admès a tràmit la denuncia presentada pel sindicat Manos Limpias contra set consellers de la Generalitat per un presumpte delicte del malversació, segons informa El Mundo. Els afectats són Joan Puigcercós (ERC), Joaquim Nadal (PSC), Marina Geli (PSC), Joan Saura (ICV), Joan Manuel Tresserras (ERC), Joaquim Llena (PSC) i Carme Capdevila (ERC). La denuncia és per haver encarregat, presumptament, informes fantasma a exdiputats i antics alts càrrecs de la Generalitat.

El consellers sota sopita

Segons l'escrit, set conselleries haurien atorgat "a dit a amics i assessors" l'elaboració de 1.583 informes, de contingut moltes vegades "superflu", per valor de fins a 12.000 euros cadascun. Així, van optar per l'adjudicació directa, eludint el concurs públic. Això podria constituir els delictes de prevaricació, tràfic d'influències i malversació de cabals públics, segons consta a la denúncia.

Els consellers afectats són la titular d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Plena; Interior, Joan Saura, Salut, Marina Geli; Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós; Polítiques Territorials i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras (ERC).

El diari El Mundo ha tingut accés a l'escrit de la Fiscalia del TSJC, que notificava a Manos Límpias l'obertura de "diligències preprocesals" sobre aquest cas. "Aquestes consisteixen en la realització d'una sèrie de comprovacions per a aclarir si hi ha o no indicis d'alguna actuació delictiva i presentar davant els jutjats una denúncia o querella contra els suposats autors", informa el diari, que també recorda que "la denúncia va ser presentada a la fi de març".

Els documents fantasma són, segons el parer dels denunciants, "un total de 1.583 'treballs tècnics, documents i informes encarregats per la Generalitat a exdiputats, assessors i antics càrrecs de la Generalitat', molts d'ells amb un contingut poc important, però als quals el govern català va arribar a destinar de 32 milions d'euros en 2007, segons càlculs del sindicat, que sosté que també hi ha informes fantasma de 2006 i 2005, segons el secretari general de Manos Limpias i denunciant, Miguel Bernad Remon".

Entre els casos denunciats figura el d'un informe que duia per títol 'Disseny d'un parchis puzle encunyat de la casa de cartró recortable', encarregat per Joan Puigcercós, o la 'Realització de tres jocs per a mòbil a Catalunya'. Un altre informe tractava sobre 'L'exposició al risc de la xarxa vial catalana' i un altre era un 'Estudi sobre validació dels portafolis de medicina familiar i comunitària'. El sindicat també ha aportat a la Fiscalia "la creació de dos portals d'internet que van costar 295.727 euros trets dels fons públics" i que "encara no funcionen, malgrat que havien de fer-ho al gener"; o el cas d'"una consellera d'ERC que va encarregar un informe de 12.000 euros a un assessor del partit".

Els informes i estudis que encarrega el govern de la Generalitat per menys de 12.000 euros no se sotmeten a un concurs públic. Es determinen a dit, sobre la base de la valoració del criteri i experiència dels professionals que hàgin de realitzar-los. El sindicat afirma que "molts d'aquests informes s'encarregaven a persones afins per 11.999 euros amb la finalitat de trampejar amb la llei i no passar per concurs públic". El secretari general de Manos Limpias ha afirmat que l'admissió a tràmit d'aquest cas ha estat "el triomf de l'Estat de Dret".

Manos limpias es defineix com "un Sindicato de ámbito nacional, independiente, no hipotecado por nada ni por nadie y que tiene como objetivo la defensa de los intereses legítimos y legales de sus afiliados. Tratamos de hacer cumplir los valores superiores de la Constitución: libertad, igualdad, justicia y pluralismo político. Intentamos hacer realidad lo que dijo Antonio Di Pietro, fundador del Movimiento Manos Limpias de Italia: "Allí donde existe un delito debe haber alguien capaz de denunciarlo". Nuestro objetivo es el respeto al Estado de Derecho; la denuncia de corrupción (políticas y económicas) que lesionen el interés público o general".  L'organització està presidida per l'advocat i exdirigent de la ultradretana Fuerza Nueva, Miguel Bernad Remón.

e-notícies (13.05.2008)

Sé el primero en comentar en «La Fiscalia investiga set consellers per malversació»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »