Brussel·les declara il·legal el cèntim sanitari

Edificio Berlaymont en Bruselas, sede principal de la Comisión Europea.La Comissió Europea ha declarat il·legal l'impost cobrat per Catalunya i altres cinc comunitats -Madrid, Galícia, Astúries, País Valencià i Castella-la Manxa- en el preu dels carburants, més conegut com cèntim sanitari, per destinar-se la taxa a finançar el sistema sanitari. La Comissió ha comunicat que ha notificat formalment al Govern espanyol que l'impost "no s'até a la legislació comunitària" i li ha donat dos mesos de termini per a corregir-ho, segons informa La Vanguardia. La taxa va ser impulsada en el 2002, durant l'últim govern del PP, i Catalunya l'aplica des d'agost del 2004. El Govern català tenia previst ingressar aquest any 171,4 milions d'euros per aquest concepte, el que significa gairebé el 0,77% del que ingressa Catalunya a través del sistema de finançament. El cèntim sanitari va ser una de les mesures fiscals del conseller d'Economia, Antoni Castells.

La Comissió assegura que el cèntim sanitari – en la pràctica 2 cèntims per litre en el cas de Catalunya- no és legal perquè l'impost es paga quan es ven el carburant i perquè la taxa no té una finalitat específica. Des d'Economia i Hisenda s'han rebutjat les acusacions i han qualificat de legal l'impost. Les mateixes fonts han assenyalat a La Vanguardia que el Govern no renunciarà a que les pròpies comunitats tinguin capacitat normativa. De no arribar-se a un acord entre les parts, el contenciós haurà de dirimir-se en el Tribunal de Justícia Europeu a Luxemburg.

e-notícies (7.05.2008)

Sé el primero en comentar en «Brussel·les declara il·legal el cèntim sanitari»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »