Experts denuncien la sobreexplotació de la tonyina vermella a la Mediterrània

TonyinaRedacció-Agències
L'organització internacional per a la defensa dels mars Oceana ha denunciat aquest dilluns la sobreexplotació de la tonyina vermella de l'Atlàntic nord a la Mediterrània, així com el declivi de l'espècie que això suposa, amb motiu del "Simposium mundial per a l'estudi de la fluctuació de l'estoc de les tonyines vermells del Nord, incloent els períodes històrics", que se celebra a Santander.

En un comunicat, l'associació denuncia l'"alarmant tendència" al col·lapse comercial i ecològic d'aquesta espècie a la mediterrània, així com "el seu impacte en la globalitat de l'estoc de l'Atlàntic oriental". La tonyina vermella de l'Atlàntic nord fa una migració que la du a reproduir-se al Mediterrani a l'estiu, quan els exemplars arriben al seu màxim pes, i on han estat un recurs tradicional de pesca a bona part dels països riberencs. En els darrers anys, però, el creixement de la demanda d'aquest peix està afectant seriosament la viabilitat de l'espècie. La tonyina vermella és la més cotitzada en la cuina japonesa per elaborar els seus de peix cru, els famosos sushi i sashimi, i la popularització internacional d'aquesta cuina, en els darrers anys, és un dels factors que expliquen la sobrepesca d'aquest tipus de tonyina.

En concret, Oceana comenta que l'estoc de reproductors de tonyina vermella de l'Atlàntic nord ha experimentat descensos "d'entre un 50 i un 85 %" a causa de la "desproporcionada pressió pesquera", i als mètodes de pesca il·legals –com per exemple l'ús d'avionetes per detectar els bancs de tonyina– que s'apliquen sobre aquesta espècie.

A més, s'ha estimat que les captures l'any 2006 van superar en un 50 % les autoritzades per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT), i que segons l'opinió de molts científics i d'Oceana, "les esmentades quotes eren ja massa altes en relació amb la situació de l'espècie. Països europeus com França i Itàlia han sobrepassat les seves quotes, i Espanya s'ha endarrerit a informar de les seves captures".

Així, l'organització conservacionista va denunciar a la Guàrdia Civil l'any passat l'ús dels aeroports de les Illes Balears com a base d'algunes d'aquestes avionetes, i dóna suport a la proposta impulsada per WWF de declaració d'una àrea de pesca prohibida a la zona de reproducció de la tonyina vermella al sud de les Balears.

eldebat.cat (22.04.2008)

Sé el primero en comentar en «Experts denuncien la sobreexplotació de la tonyina vermella a la Mediterrània»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »