Greenpeace i científics antinuclears consideren insuficient el cessament dels directius d’Ascó

Central nuclear d'AscóRedacció
La junta directiva de la central nuclear d'Ascó ha cessat el director de la central, Rafael Gasca, i el cap de Protecció Radiològica de la planta, Francesc González Tardiu, arran de fuita de partícules radioactives que es va produir el novembre passat i que es va detectar quatre mesos després, una mesura insuficient per als grups ecologistes.
[Pinche aquí para leer notícia relacionada: El CSN ampliará la búsqueda de particulas radiactivas más allá del Ebro]

Es tracta de la primera conseqüència després de fer-se pública, arran d'una denúncia de Greenpeace, la fuita radioactiva que es va produir el mes de novembre passat a la central tarragonina. L'Associació Nuclear ha acordat, a més, el nomenament de Genís Rubio com a responsable de l'equip de Protecció Radiològica, que està portant a terme la investigació i l'anàlisi d'aquest succés radiològic.

Greenpeace exigeix responsabilitats a Endesa i Iberdrola
La portaveu de Greenpeace a Catalunya, Ana Rosa Martínez, que ha conegut la notícia a través d’Eldebat.cat, ha declarat a aquest digital que “aquest cessament de dos caps de turc no eximeix d’estudiar en profunditat què passat”. Martínez ha acusat l’equip directiu de la nuclear de “voler maximitzar els beneficis per pressions de les empreses matrius que la controlen [Endesa i Iberdrola] a tota costa” i ha recordat que “les nuclears són centrals velles”. Aquesta obsolescència seria, per a Martínez, contraproduent per a la seguretat.

Els científics demanen responsabilitats penals

De la seva banda, i també en declaracions a Eldebat.cat, Pep Puig, del grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, ha considerat que hi ha “indicis de delicte ecològic”, ja que “els directius no han complert la normativa i han fet que la radioactivitat afecti a la salut de la gent”. A banda, Puig exigeix que “es demanin responsabilitats penals, si n’hi poguessin haver” i que “es faci públic un inventari dels materials radioactius que es van escapar”.

D'incident menor al "nivell dos"
La central va anunciar el 4 d'abril passat que havia detectat una fuita, que va qualificar d'incident menor. El Consell de Seguretat Nuclear va exigir que es depuressin responsabilitats i va elevar l'incident al nivell dos (en una escala de set) en l'Escala Internacional de Successos Nuclears.

El CSN va obrir un expedient al titular, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós, controlada per Endesa i Iberdrola, i el va acusar d'amagar informació i, per aquest motiu, haurà de pagar una sanció que pot oscil·lar entre els 15.000 euros i els 30.000.000, en funció de la gravetat dictaminada pel Ministeri d’Indústria.

La central va reafirmar que l'incident va tenir una "baixa significació radiològica", però reconeix que va utilitzar mètodes poc precisos per analitzar la fuita. De fet, la segona anàlisi va concloure que l'activitat total de les partícules abocades va ser superior al que es pensava en un primer moment.

Proves radiològiques
Les més de 800 persones que van entrar a la central nuclear d'Ascó des del 28 de novembre hauran de passar controls radiològics, segons que ha anunciat el CSN, malgrat que assegura que no hi ha perill perquè el nivell de radioactivitat era inferior al que es considera de risc per a la salut.

Entre els que se sotmetran a les proves, hi ha desenes d'alumnes del Col·legi Maristes de Girona, que van visitar la planta el 4 d'abril. Fins avui, segons el CSN, s'han realitzat mesuraments a 579 persones, sense que en cap cas s'hagin trobat indicis d'incorporació de material radioactiu.

Les centrals nuclears Ascó I, Ascó II, Cofrents i Vandellòs II produeixen anualment més de 24.000 milions de quilovats/hora d'electricitat, una xifra que significa, aproximadament, més del 70% de l'energia elèctrica generada al país.

eldebat.cat (17.04.2008)

Sé el primero en comentar en «Greenpeace i científics antinuclears consideren insuficient el cessament dels directius d’Ascó»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »