Anul·len un judici a Madrid perquè els acusats no van poder parlar en català

Enric Stern i Jaume RouraRedacció
Enric Stern i Jaume Roura [a la imatge], els dos gironins multats amb 2.700 euros per cremar fotografies del Rei, podrien tornar a seure al banc dels acusats. El Ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha acordat anul·lar el judici, celebrat el passat 20 de novembre, per considerar que es va vulnerar el seu dret a la defensa perquè els acusats no van poder parlar en català.

Els joves van insistir en declarar en català però el jutge central de la Sala Penal, José María Vázquez Honrubia, ho va rebutjar inicialment. Després, Vázquez va permetre que els acusats s'expressessin en català al·legant que se'ls podia entendre però no ho va autoritzar en la seva última paraula.

L'advocat d'Stern i Roura va interposar un recurs davant l'Audiència Nacional i, per la seva banda, l'Associació de Juristes en defensa de la Llengua Pròpia ho va fer en contra del magistrat.

Quatre mesos després, el Ple s'ha remès a la jurisprudència constitucional, que ressalta la importància de l'última paraula així com el fet que no es tinguessin en compte les declaracions en català, per anul·lar el judici.

Vázquez Honrubia va exigir l'ús del castellà per dues raons, segons explica a la sentència condemnatòria. En primer lloc, perquè la llei permet l'ús d'una altra llengua als indrets on aquesta no sigui cooficial com succeeix amb el català a Madrid i, en segon lloc, perquè els acusats coneixen perfectament el castellà i "mai han al·legat cap dificultat idiomàtica amb la llengua espanyola".

eldebat.cat

Sé el primero en comentar en «Anul·len un judici a Madrid perquè els acusats no van poder parlar en català»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »