El manifest de 300 juristes crítics amb les propostes del PP crea tensió al si del CGPJ

José Hernando (Presidente del CGPJ)Agències
El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), José Hernando, ha ordenat aquest dijous al cap del Servei d'Inspecció del CGPJ que obri una informació prèvia sobre el document signat per 300 juristes i sis associacions titulat "Manifest per a un debat polític criminal racional" en què, tot i que no se cita cap sigla política, es valoren les propostes electorals dels partits polítics en matèria de justícia i critiquen en especial les que provenen del PP. Una de les signants, la vocal del CGPJ Montserrat Comas d'Argemir, ha respost al tractament mediàtic que ha rebut la iniciativa amb un comunicat on assegura que el manifest tan sols "fa una reflexió en veu alta sobre temes relacionats amb la política criminal", i recorda que els magistrats, com a ciutadans, tenen "dret a opinar sobre aquests temes" tal i com reconeix l'article 20.1 de la Constitució. A més, segons Comas, "a diferència d'altres organitzacions", els signants "ni orienten el vot ni el demana directa ni indirectament per a cap partit polític".

Montserrat Comas (vocal del CGPJ)El manifest, en què no apareixen les sigles de cap partit, diu que és precís denunciar l'ús de "tècniques propagandístiques" dirigides a "deformar la percepció social del risc generat per alguna classe de delinqüència" i crear "un clima d'alarma injustificat" per "rendabilitzar-lo a les urnes". Com a exemples, cita els intents de "persuadir la ciutadania que existeix un greu problema de delinqüència a la franja d'edat compresa entre els 12 i 14 anys", en al·lusió a la proposta del PP de rebaixar l'edat penal fins a aquesta franja, o "que delinqüència i immigració són un binomi inseparable".

Segons els signants, els intents de fer circular la "falsa idea" que el problema de la delinqüència té origen en les lleis busquen "induir en l'opinió una sensació d'inseguretat i la consegüent demanda d'enduriment de les penes previstes per a alguns delictes". La reforma de la llei perquè els menors de 14 anys puguin ser sancionats penalment –diu el comunicat– és una proposta "envilidora que se situa al marge de la Constitució". En aquest sentit, afirmen que "introduir en el debat públic idees inconciliables amb la Constitució" és "políticament deshonest", i per aquest motiu, es tracta d'una expressió "d'irracionalitat".

A més de Montserrat Comas, entre els 300 magistrats que el subscriuen hi ha el president de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, Javier Gomez Bermúdez, el magistrat de l'Audiència Nacional Ricardo de Prada, el vocal del CGPJ Félix Pantoja, els magistrats del Tribunal Suprem Andrés Ibáñez i Luciano Varela, i associacions judicials com Jutges per la Democràcia, Sindicat de Secretaris Judicials i la Unió Progressista de Fiscals.

El president del CGPJ demana que s'investigui
La publicació del manifest ha provocat la reacció del president del CGPJ, José Hernando, que es troba a la Cimera Judicial Iberoamericana i des d'allà ha ordenat telefònicament al cap del Servei d'Inspecció del CGPJ que obri una informació prèvia sobre l'assumpte. En una nota emesa pel CGPJ, el president expressa la seva preocupació pel fet que "els jutges participin de manera oberta i activa en la política i en els processos electorals", perquè "amb independència del que pugui merèixer en termes disciplinaris", "compromet greument la percepció ciutadana de la imparcialitat dels jutges".

Comas respon
Poques hores després la vocal del CGPJ Montserrat Comas d'Argemir ha respost al tractament mediàtic que ha obtingut la iniciativa amb un comunicat en què ha recordat que el manifest "no fa cap atac ni al·lusió ni al PP ni a cap altre partit polític concret", sinó "una reflexió en veu alta respecte a temes relacionats amb la política criminal com a resposta a problemes de caràcter social" i que "són objecte de debat públic".

A més, segons Comas, els magistrats tenen dret com a ciutadans a "opinar sobre aquests temes sobre els que, per raons professionals, en tenen algun coneixement" i estan emparats per la llibertat d'expressió que consagra l'article 20.1 de la Constitució Espanyola, que els jutges i magistrats "no tenen restringit".

Comas recorda, a més, que "no ha signat al·ludint a la seva condició de vocal del CGPJ", i apunta que "el que és decisiu és que, a diferència d'altres organitzacions", els signants del manifest "ni orienten el vot ni el demanen directa o indirectament per a cap partit polític ni per a ningú".

eldebat.cat (7.03.2008)

Sé el primero en comentar en «El manifest de 300 juristes crítics amb les propostes del PP crea tensió al si del CGPJ»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »