La plataforma ‘Juicio a Aznar’ es querellarà contra l’expresident del PP per la guerra de l’Irak

Plataforma Juicio a Aznar (Logotipo)R.D.
Després de les eleccions del 9-M, hi podria haver un judici contra José Maria Aznar i diversos exdirigents del seu gabinet ministerial, per la seva presumpta implicació directa en el que ha estat qualificat per la plataforma 'Juicio a Aznar' com un "acte de guerra il·legítim". Aquest col·lectiu, composat per diversos experts amb el suport d'algunes personalitats de l’esquerra estatal -eminentment vinculats a IU i al PCE, com ara Julio Anguita o Francesc Frutos- acordarà aquest 23 de febrer, 27 anys després del cop d’Estat del 1981, una estratègia que concreti les acusacions i acumuli les darreres proves per a portar l’expresident d’Espanya davant del Tribunal Suprem. La plataforma ha indicat que presentarà la querella un cop passades les properes eleccions generals.

La jornada, que se celebra al Centre Advocats d'Atocha de Madrid, comptarà amb la presència de diversos juristes i ha estat impulsada per l’Associació Lliure d’Advocats (ALA), que en l’any 2003 va tractar de tirar endavant una querella similar, sense èxit, per la condició d’aforat d’Aznar. A banda, la campanya de recollida de firmes porta ja 18.000 adhesions.

Fonamentació

'Juicio a Aznar' ha trobat una escletxa legal en el Codi Penal que podria servir per obrir-li una diligència a l’expresident del PP. I és que l’article 590 de l’esmentat codi podria servir com a element penal per a responsabilitzar Aznar de posar en perill Espanya, arran de la invasió l'Irak. En efecte, aquest article assenyala que es pot portar davant del tribunals “una autoritat o alt funcionari que amb la seva conducta, il·legal o no plenament autoritzada, doni lloc a una declaració de guerra contra Espanya o exposi la seva ciutadania a vexacions o represàlies”. Aquesta represàlia o acte de guerra, sobrevingut com a conseqüència de la guerra d’Irak, van ser, segons la plataforma, els atemptats de l’11 de març de 2004.

eldebat.cat (25.02.2008)

Sé el primero en comentar en «La plataforma ‘Juicio a Aznar’ es querellarà contra l’expresident del PP per la guerra de l’Irak»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »