El Síndic de Greuges es nega a ajudar al constructor que va denunciar comissions del 20%

Rafael Ribó (Síndic de Greuges de Catalunya)El constructor Juan Antonio Salguero, que havia denunciat que pagava comissions del 20% per rebre adjudicacions d’obres públiques en l’últim Govern de Jordi Pujol, va apel·lar al Síndic de Greuges a causa de la persecució de què se sent víctima per part d’Hisenda. El fisc, tal com va informar EL TRIANGLE la setmana passada (número 859), li té obert expedient des del juliol de 2005.

El Síndic de Greuges, però, li ha respost que no és un assumpte que aquesta institució pugui investigar. Hisenda intenta imposar-li una multa de 40.000 euros, el 70% del total que va facturar a la Generalitat l’any 2003. L’empresari es queixa de ser menyspreat i de sentir-se no tan sols vexat, sinó indefens davant l’actitud dels inspectors del fisc.

En una de les reunions que va tenir amb un dels inspectors, la conversa és gairebé surrealista:

«–Empresari (E): Se’m va recriminar fins que el meu cotxe era un Jaguar. El que no s’ha parat a mirar és que és el de l’anunci de 24.000 euros, dièsel, el més barat. I el vaig declarar. O sigui, jo els porto el que se’m demana. Però això de demanar-me la cèdula d’habitabilitat de l’habitatge què és, per intimidar?
–Inspector (I): L’habitatge, a nom de qui està?
–(E): De l’habitatge, ja en té vostè l’escriptura. Per què vol la cèdula d’habitabilitat?
–(I): No ho sé.»

Així de senzill i concís va ser el representant de l’Administració. Però la cosa no queda aquí: el funcionari fins i tot li va demanar un certificat que acrediti que no té cap compte corrent en un banc determinat. La conversa tampoc no té pèrdua:

«–(E): A veure. Els he portat tots els meus comptes, factures. Tenen una auditoria de la Guàrdia Civil per al jutjat. Hi poden comprovar valors. Ja tenen tots els meus comptes corrents, i el senyor A. m’ha demanat, amb l’amenaça de posar-hi que no col·laboro, comptes en bancs que mai no he tingut ni tinc. Jo he anat a demanar al banc certificats que no sóc client.
–(I): Això mateix.
–(E): Sap vostè la vergonya que és això? Perquè tu vas a un banc del qual ets client i te’l donen. Però, quan tu vas a un banc i li demanes un certificat que no n’ets client, el director et mira i diu: “Sí, home, jo sóc aquí perquè tot el que passi per la porta entri i em demani un certificat”.
–(I): Això és perquè a nosaltres ens devia constar aquesta informació.
–(E): Sí, però vostès podien comprovar-ho si els dic que no en sóc client.
–(I): Sí, però la nostra primera obligació és demanar-ho a vostè.
[…]
–(I): Però jo ja li dic ara que no sé com va el seu expedient.
–(E): Després de dos anys em rep qui no sap com va el meu expedient? Doncs miri, jo porto nou mesos de baixa per depressió.»

Després d’aquesta conversa, el diàleg entre el fisc i l’empresari va continuar sent el fidel reflex d’una situació surrealista. La conversa següent és entre Salguero i el cap de l’inspector que l’investiga:

«–(E): Ja és la tercera vegada que vinc i no se m’atén. Un company seu em diu que el senyor A., que porta la inspecció, té exàmens per promoció. Home, doncs per què em cita si no pot veure’m? No ho veu vostè així?
–(I): Home, jo, del que ha fet ell, no en puc respondre.»

Un mes després, Salguero hi torna.

«–(E): Li demano un ajornament perquè vostè comprovi els imports reals que he cobrat.
–(I): No. Jo li demano un ajornament d’un mes.
–(E): No, no. Jo li demano un ajornament fins que hi hagi sentència ferma.
–(I): Això, en principi, no és habitual.
–(E): Llavors, què faig? Li porto jo la factura i l’omple vostè a favor de CiU, Penín o esperem que un jutge digui el que digui? Jo he pagat aquest import i hi ha set imputats.
–(I): Bé, li dic… d’aquí a un mes el tornaré a citar. Deixi’m un número de telèfon. Sis…

Un mes després el sofert Salguero torna a enfrontar-se al senyor del fisc.

–(I): Li demano disculpes pel retard, però és que no tinc el seu número de telèfon.»

A la diligència, sobre la taula, hi havia el paper amb el maleït número: sis… De pròpia mà de l’inspector.

eldebat.cat (4.02.2008)

Sé el primero en comentar en «El Síndic de Greuges es nega a ajudar al constructor que va denunciar comissions del 20%»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »