La Sindicatura detecta manca de control en els ajuts del Fons Social Europeu

Logotipo (Sindicatura de Comptes de Catalunya)La Sindicatura de Comptes de la Generalitat ha detectat falta de procediments sistemàtics de gestió i arxiu de la documentació dels ajuts del Fons Social Europeu (FSE) de 1990 a 2001 -les irregularitats del qual van destapar el cas Pallerols-, segons l'informe presentat al Parlament relatiu al FSE en aquest període.

En concret, el 'síndic major', Joan Colom, va assenyalar en la seva compareixença davant el Parlament que, durant la investigació de 88 expedients sobre aquest assumpte, s'ha detectat la "ruptura de la pista" d'auditoria a diferents nivells; per exemple, que el cost dels cursos de formació subvencionats pel FSE no concorden amb els costos justificats a la Comissió Europea.

Colom va assegurar que durant la realització d'aquest informe no s'ha pogut deduir la relació entre els imports concedits per la Comissió Europea i les convocatòries de subvencions de la Conselleria de Treball i Indústria.

El 'cas Pallerols' es va iniciar després que un informe de la Guàrdia Civil revelés que la Conselleria de Treball dirigida per l'Ignasi Farreras (UDC) havia atorgat subvencions a tres empreses de Fidel Pallerols para realitzar, de 1990 a 1999, cursos d'ensenyament no reglat, cofinançats pel fons Social Europeu amb un total aproximat de 8.856.510 euros. La Guàrdia Civil va detectar que vuit dels 376 cursos investigats no es van realitzar i que 233 presentaven irregularitats.

Davant els resultats de l'informe, el membre de la comissió parlamentària de la Sindicatura de Comptes Jordi Turull (CIU) va aprovar l'informe, però va assegurar que aquest "no està complet" i "té una falta de rigor", ja que no té informació "que no ha ofert el tripartit". A més, va agregar que alguna informació "que ha arribat tard no s'ha tingut en compte". Per altra banda, va assenyalar que l'informe parla de 88 expedients d'un conjunt de milers d'ells, "sense dir quants, el que ajudaria a saber el volum de gestió del que es parla". També va destacar que l'informe no revela "quina normativa s'ha aplicat en cada expedient", ja que "no totes les normatives són iguals per a tots els expedients".

Des del PSC, Jordi Terrades va assegurar que a principis de 1997 la Comissió Europea va iniciar una investigació en la Conselleria de Treball amb inspeccions sense previ avís, però va incidir que "alguns centres de treball sabien que tindrien inspeccions; entre ells, els del senyor Pallerols". En aquest sentit, Terrades va afirmar que en l'etapa de govern de CIU es van confondre els interessos de persones en l'atur amb necessitats de formació, amb els interessos lucratius d'alguns centres de formació. Va insistir que aquest no és només un tema de "dolenta gestió", sinó de "dificultar el control públic de la Conselleria de Treball, amb un desordre cronològic de la documentació i els expedients" requerits per a realitzar aquest informe.

La diputada d'ERC Patrícia Gomà va afirmar que esperava "més valentia" sobre l'anàlisi i conclusions d'aquest informe, i va reclamar "una aposta ferma per a esclarir el que va passar". Per això, va desitjar que aquest cas no es converteixi en una mostra més de '*sociovergencia' "sobre com s'han tapat les vergonyes" ambdós partits.

eldebat.cat. Dijous, 24 de gener de 2008

Sé el primero en comentar en «La Sindicatura detecta manca de control en els ajuts del Fons Social Europeu»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »