La neteja no millora tot i que en 8 anys ha doblat la despesa

L'Ajuntament de Barcelona es va gastar 99 milions d'euros en neteja l'any 2000. Per a l'any que ve n'ha pressupostat 198

Maria Favà. L'Ajuntament de Barcelona es va gastar 99 milions d'euros en neteja l'any 2000. Per a l'any que ve n'ha pressupostat 198. En vuit anys s'ha multiplicat per dos la despesa en neteja però els resultats no han millorat en la mateixa proporció.

Malgrat els esforços humans i materials de l'Ajuntament i les campanyes de civisme, Barcelona continua bruta. I segons alguns, més bruta que mai. L'excusa que els turistes i els immigrants contribueixen a embrutar-la encara més no sembla gaire certa si es té en compte la brutícia als barris perifèrics. Els barris allunyats del centre també estan deixats per culpa dels mateixos residents, que no posen les bosses d'escombraries on toca, utilitzen poc les papereres, buiden els cendrers dels cotxes a la calçada, deixen els excrements dels gossos als parcs infantils… Aquestes males pràctiques són penalitzades per l'ordenança de civisme, però l'amenaça no sembla gaire dissuasiva dos anys després d'haver-se aprovat a so de bombo i platerets.

L'Ajuntament manté que la brutícia i els pixats se circumscriuen a Ciutat Vella
Ciutat Vella, on els serveis municipals escombren, fan aigualeig amb aigua del freàtic i buiden les papereres diverses vegades al dia, ocupa igualment el primer lloc del rànquing pel que fa a les restes del botellón i dels pixats. "Als altres barris quasi no tenim pixaners. Potser per la por a ser enxampats per algun conegut. En canvi, al centre tot és molt anònim", assegura un alt càrrec de neteja municipal després de debatre amb l'oposició política sobre el contracte municipal de neteja amb les empreses concessionàries. També hi ha més restes de begudes al centre pels joves que hi baixen des d'altres barris i els turistes hi van atrets per la festa i l'oferta d'oci que distingeix Barcelona.

Un fenomen més localitzat a les zones comercials són els munts de cartrons de les botigues que s'acumulen a les voravies. L'Ajuntament ha establert horaris i llocs per eliminar els cartrons però molts no en fan cas. Aquest Nadal, l'Ajuntament regalarà un pack ecologista als comerciants per estimular-los a reciclar bé els cartrons.

"Crec que els barcelonins ja tenen consciència que si la ciutat està bruta no és només per culpa de l'Ajuntament. En això ja hi hem guanyat alguna cosa", deia aquesta setmana a l'AVUI un alt càrrec de la regidoria de Medi Ambient.

avui.cat. Dimarts 11 de desembre del 2007

Sé el primero en comentar en «La neteja no millora tot i que en 8 anys ha doblat la despesa»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »