Més del 23% del PIB espanyol està a l’economia submergida

billetes de eurosEls tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA) calculen que l'economia submergida a Espanya supera actualment el 23% del PIB. En total uns 207.000 milions d'euros circulen fora de tot control segons els inspectors. Dins del sector immobiliari, l'evasió fiscal arriba als 8.600 milions anuals. Aquestes dades coincideixen amb les d'altres estudis que recentment han publicat la Comissió Europea (CE) i la Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas), que també situaven l'economia submergida en percentatges similars als que han donat a conèixer els tècnics d'Hisenda.

Els inspectors es queixen de que per les greus deficiències organitzatives de l'Agència Tributària no poden investigar les empreses que facturen entre 1,8 i 6 milions d'euros. Per aquest motiu, qualifiquen de "coladors" les duanes espanyoles. Denuncien que, com que no es reforcen els filtres de control i seguretat, es permet l'entrada de tota mena de mercaderia de tercers països. Per reduir en deu punts l'economia submergida, aquests professionals exigeixen que s'habiliti als 8.000 tècnics del Ministeri d'Hisenda per què assumeixin més responsabilitats a l'hora de combatre el frau immobiliari i el blanqueig de capitals.

L'economia submergida ha augmentat a la darrera dècada a Espanya en termes absoluts, però es manté en termes relatius. Alguns informes dels que disposa la GESHTA ja parlaven d'un percentatge proper al 23% a l'any 2000, quan el PIB del país era inferior a l'actual.

Només per darrera d'Itàlia i Grècia
Les dades del GESTHA coincideixen amb les que fa uns mesos va presentar la Comissió Europea (CE) i la Fundació de Caixes d'Estalvis (FUNCAS), on quedava palès que el treball il·legal està augmentat a tota Europa. L'estudi de la CE avaluava les polítiques que han seguit Alemanya, França, Itàlia, Països Baixos, Espanya, Suècia i el Regne Unit per lluitar contra l'economia submergida. La CE també situa aquesta part de l'activitat al 23%, igual que el GESTHA, i només és superada per Itàlia, amb un 27,2% del PIB. A Suècia l'economia submergida suposa el 19,5% del PIB nacional, a Alemanya el 14,8%, a França el 14,7%, als països Baixos un 13,8% i al Regne Unit un 13%. Grècia, segons un informe de la Fundació de Caixes d'Estalvis Confederades, elaborat pels catedràtics Manuel Antonio Muñiz y C.A. Knox Lovell seria el país europeu amb més incidència de l'economia submergida, amb un 30%.

La CE demana als estats membres que incrementin els seus esforços per quantificar el treball il·legal, reduir-lo i transformar-lo en feines legals. Per Brussel·les, aquest objectiu és fonamental per aconseguir la plena ocupació. El citat informe proposa combinar mesures en el terreny fiscal i en la Seguretat Social, així com un increment de les sancions i dels controls.

Una llei poc ambiciosa
El GESTHA ha fet balanç del primer any en vigor de la Llei Antifrau. És, diuen, "una passa endavant poc ambiciosa" en la prevenció i la lluita contra el frau. Hisenda, adverteixen, controla "de forma massiva" els incompliments fiscals derivats de les rendes del treball i els assalariats. Malgrat tot, no se centra en els principals focus d'economia submergida.

De moment la llei no ha servit per acabar amb les dues grans bosses de frau a Espanya: les operacions de compra-venda fetes per empreses constructores i immobiliàries i les activitats de les professions liberals. Molts professionals que treballen individualment defrauden a Hisenda al no emetre factures pels seus honoraris complets, desgravant-se despeses personals com si fossin despeses professionals.

Eldebat.cat, jueves, 29 de noviembre de 2007

Sé el primero en comentar en «Més del 23% del PIB espanyol està a l’economia submergida»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »