La relació qualitat-preu de l’habitatge a Espanya és de les més baixes de la UE

L'actual desacceleració del mercat de l'habitatge redundarà en una millora de la relació entre la qualitat i el preu dels pisos nous, ràtio que en l'actualitat està entre els més baixos d'Europa. Així es desprèn de l'estudi "Actualitat i Oportunitats en el Sector Immobiliari' presentat per la consultora immobiliària CB Richard Ellis i el president del Barcelona Meeting Point (BMP), Enrique Lacalle. Segons l'estudi, la "fase de refredament" en la qual actualment entra el mercat residencial espanyol, després d'anys de fortes revaloracions, li durà a situar-se "a nivells similars als de 1997", data anterior al 'boom'.

No obstant això, l'estudi assegura que aquest "refredament" del mercat de l'habitatge "no equival necessàriament a una catàstrofe sectorial" i que és previsible que "afecti més a l'activitat que als preus". En opinió d'aquests experts, els preus de l'habitatge nou continuaran ajustant-se en "nivells variables" en funció que s'escometin o no "mesures oportunes per a transmetre confiança al comprador final". A més, estimen que la ralentització dels preus correspon a un procés "lògic" doncs les alces anteriors van ser "molt superiors al normal, i no podien eternitzar-se".

Així, segons l'estudi, el principal canvi del mercat es registrarà en "les bases del negoci residencial". "Des d'ara es construiran un menor nombre de nous habitatges, el que permetrà qualificar més l'oferta nova i elevar la ràtio entre qualitat i preu, que a Espanya és de les més baixes de tota Europa", afegix l'informe. Segons CB Richard Ellis, la producció anual d'habitatges a Espanya va créixer un 65% en els tres últims anys, al passar de les 525.000 unitats que es van construir en 2003 fins a les 866.000 de 2006 (gairebé tantes com a Regne Unit i França), enfront del creixement mig europeu del 30%. Per a la consultora, aquest augment es va veure "afavorit" per l'interès dels inversors particulars i es "va sostenir" per la forta demanda d'habitatge en la costa.

Dinamisme en actius d’oficines i locals comercials

Per la seva banda, i segons aquest mateix estudi, les inversions en actius immobiliaris destinats a centres comercials i oficines segueixen creixent a "un ritme superior a l'europeu". En la primera meitat de l'any es van tancar a Espanya transaccions d'aquest tipus d'actius per 4.700 milions d'euros, un 61% superior al del mateix període de 2006, mentre que en tota UE aquestes operacions van sumar 119.000 milions, un 17% més. Segons CB Richard Ellis, el dinamisme del mercat respon que el lloguer d'espai per a oficines a Madrid i Barcelona continua en "màxims" i que els preus de lloguer "mantenen la seva escalada".

El Debat.cat (5.11.2007)

Sé el primero en comentar en «La relació qualitat-preu de l’habitatge a Espanya és de les més baixes de la UE»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »