El president del lobby dels constructors té més de 3.000 M d’€ en sol i promocions per vendre

Quan el passat dimecres Fernando Martín va posar el crit al cel implorant ajuts de l'Estat pel sector i amenaçant amb una pujada "vertiginosa" del preu dels pisos, estava clar que ho feia perquè és part interessada en aquest conflicte. El president de Martinsa-Fadesa i del G-14, el lobby que aplega a les 13 immobiliàries més importants d'Espanya, és un dels grans propietaris de sòl del país. En total, segons fonts del sector immobiliari, té actius per valor de 3.000 milions d'euros, que esperen a ser venuts.

Fadesa, que el proper mes culminarà la seva fusió amb Martinsa, acumulava el passat 31 de desembre més de 1.500 milions d'euros en terrenys i solars. A aquesta quantitat caldria afegir altres 1.200 milions d'obres en curs i gairebé 200 edificis construïts. Tot això en un moment en què els propis empresaris del sector reconeixen que és molt difícil vendre habitatge. De moment utilitzen la paraula desacceleració, quan en privat reconeixen que es tracta d'una crisi. El propi Martín ha reconegut, en declaracions a El País, que les vendes han caigut un 35% fins al mes de setembre.

Aquest és l'autèntic motiu pel qual va agitar el fantasma de la pujada "vertiginosa", l'increment de l'atur i dels conflictes socials si les administracions no agilitzen els tràmits urbanístics. L'angoixa de Martín també s'explica per la necessitat imperiosa de vendre pisos i promocions per reduir els seus deutes. Fadesa acumulava un deute de 3.780 milions d'euros, i Martinsa va haver de demanar més de 4.000 milions per fer-se amb la immobiliària gallega.

Gairebé 30 milions de metres quadrats
Segons diverses fonts, quan es formalitzi la fusió de les dues immobiliàries, la borsa de sòl de la companyia resultant serà de 28,3 milions de metres quadrats, dels què 18 estan a Espanya. La resta estan repartits per diversos països, fonamentalment al nord del Marroc i a Baja Califòrnia (Mèxic). Per tant, les pressions de Martín responen a la necessitat de posar-se a construir ja mateix. I per això, ha de fer pressió a les administracions per què abreugin els terminis urbanístics.

Martín justifica aquesta suposada pujada "vertiginosa" argumentant que si no s'agilitzen els tràmits no es podrà satisfer les 450.000 noves llars, el què provocaria en dos anys una nova pujada de preus. Es tracta del mateix terreny que Martín està obligat a rendibilitzar per què els comptes de la fusió amb Fadesa puguin quadrar.

Declaracions divertides
Les paraules de Martín s'han rebut amb sorpresa per part d'alguns experts en el sector immobiliari. Per José García-Montalvo, catedràtic d'Economia de la UPF, les declaracions del G-14 anunciant una pujada vertiginosa de preus dels pisos són "divertides". "Cal analitzar que Martinsa-Fadesa és probablement una de les empreses amb més deute acumulat juntament amb Sacyr i en algun moment hauran de pagar-la venent més habitatges. El què no quadra és el seu anunci d'augmentar els preus quan aquesta empresa està venent part dels terrenys que té. Si la pujada serà molt vertiginosa, per què es desfan del sòl?", es pregunta García-Montalvo.

Per Gonzalo Bernardos, professor del master de Gestió Immobiliària de la UB, és un mite que la manca de sòl sigui la causa de l'encariment dels pisos. "Actualment, el sòl a Espanya no és escàs, sinó increïblement abundant. Entre altres coses, gràcies a empreses com Martinsa-Fadesa, que per obtenir liquidesa estan venent importants lots de terreny a preu de rebaixa".

ElDebat.cat (30.10.2007)

Sé el primero en comentar en «El president del lobby dels constructors té més de 3.000 M d’€ en sol i promocions per vendre»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Traducción »